Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σουλτάνος» και πάλι ο Ερντογάν, ελέγχει την Εθνοσυνέλευση

«Σουλτάνος» και πάλι ο Ερντογάν, ελέγχει την Εθνοσυνέλευση

Η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Ερντογάν στην πορεία προς τις πρόωρες κάλπες απέδωσε καρπούς, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να πετυχαίνει «ολική επαναφορά» με ποσοστό σχεδόν 50% ανακτώντας την αυτοδυναμία που έχασε στις εκλογές του Ιουνίου. Οριακά εντός Εθνοσυνέλευσης το κουρδικό HDP. Μεγάλος ηττημένοι οι εθνικιστές του Μπαχτσελί. Πανηγυρισμοί στην έδρα του AKP σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Δακρυγόνα στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκρούσεις Κούρδων-αστυνομίας... Φωτορεπορτάζ

Η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην πορεία προς τις πρόωρες κάλπες απέδωσε καρπούς, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να ανακτά τη δύναμή του και την αυτοδυναμία που έχασε στις εκλογές του Ιουνίου. Οριακά εντός Εθνοσυνέλευσης το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Μεγάλοι ηττημένοι οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πανηγυρισμοί στα γραφεία του AKP στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για την «ολική επαναφορά» κόντρα σε δημοσκοπήσεις που ήθελαν επανάληψη της εικόνας της κάλπης του Ιουνίου -χωρίς αυτοδυναμία και σε αναζήτηση κυβέρνησης συνασπισμού. Δακρυγόνα την ίδια στιγμή στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκρούσεις Κούρδων-αστυνομίας…

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (ενσωμάτωση του 97% των εκλογικών τμημάτων), τo Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 49,50% και 315 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 550 εδρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 25,49% και 135 έδρες, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,52% και 59 έδρες (το όριο εισόδου στην Εθνοσυνέλευση είναι 10%) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12,01% και 41 βουλευτές.

Το έτερο πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνει στο κυβερνών AKP ποσοστό 48,91% (311 έδρες) στο 92,3% των εκλογικών τμημάτων.

Για «νίκη της δημοκρατίας και του λαού» μίλησε Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του AKP στο Ικόνιο, λέγοντας πως «ευελπιστούμε ότι θα σας υπηρετήσουμε καλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα σταθούμε ξανά ενώπιόν σας το 2019». Στα λόγια του υπήρξε και κάλεσμα για ενότητα -«σήμερα δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο νικητές», είπε.

Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ κατήγγειλε πως η έκβαση των εκλογών είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης τακτικής πόλωσης διά χειρός Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς τόνισε πως ούτε δίκαιη, ούτε ελεύθερη ήταν η εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μία πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

«Παίζοντας» το χαρτί της ασφάλειας και της σταθερότητας εν μέσω εκρηκτικού μείγματος έντασης από την αναζωπύρωση του Κουρδικού και το μέτωπο της Συρίας έως τον «πόλεμο» μέχρις εσχάτων στα μέσα και τις δομές του Γκιουλέν εντός Τουρκίας, και με αποκορύφωμα το μακελειό στην Άγκυρα, το AKP διευρύνει τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ο Ερντογάν φαίνεται να παίρνει εκδίκηση για την αυτοδυναμία που έχασε πέντε μήνες πριν με την είσοδο του HPD στην Εθνοσυνέλευση.

Οι Κούρδοι παραμένουν κυρίαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως καταγράφουν απώλειες σε σχέση με τις κάλπες του Ιουνίου. Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες η επικράτησή τους είναι συντριπτική όπως σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ. Στην αρχική ροή αποτελεσμάτων Κούρδοι συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ.

Αργότερα ωστόσο ξέσπασαν επεισόδια με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον Κούρδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους καθώς τα πληρέστερα αποτελέσματα έδειχναν το HDP να πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο εισόδου του 10%. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα καθ’ όλη την εκλογική διαδικασία στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλούς Κούρδους να ψηφίζουν δίπλα σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί τις περιφέρειες στα δυτικά παράλια γύρω από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, όχι όμως στην Κωνσταντινούπολη. Στο κόμμα επικρατεί απογοήτευση καθώς δεν κατάφερε παρά στο ελάχιστο να ενισχύσει τα ποσοστά του. Ο ηγέτης του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ακύρωσε δημόσια δήλωση έξω από την έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, την οποία είχει προγραμματίσει θεωρώντας ότι η κάλπη θα οδηγούσε ξανά στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του CHP, το οποίο ήλπιζε να «χαλιναγωγήσει» την επιρροή Ερντογάν μέσω μίας κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε πως το αποτέλεσμα της κάλπης είναι «καταστροφικό».

Ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που χάνει περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Οι ψήφοι προς το MHP μαζί με εκείνες άλλων μικρών δεξιών κομμάτων φαίνεται ότι κατευθύνθηκαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν είδε για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοδυναμίας του να χάνει την αυτοδυναμία, το AKP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,79%, το CHP 24,95%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 16,29% και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,12%.

Γ.Μανδαλίδης – Ευ.Μπίφη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024