Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να δώσει η ΕΕ άσυλο στον Σνόουντεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Να δώσει η ΕΕ άσυλο στον Σνόουντεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Πολύ λίγα έχουν γίνει ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τον χείμαρρο αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη -στο πλαίσιο του οποίου καλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άσυλο στο «βαθύ λαρύγγι» της NSΑ Έντουαρντ Σνόουντεν ως «προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Πολύ λίγα έχουν γίνει ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τον χείμαρρο αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη -στο πλαίσιο του οποίου καλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άσυλο στο «βαθύ λαρύγγι» της NSΑ Έντουαρντ Σνόουντεν ως «προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με 285 ψήφους υπέρ έναντι 281 κατά οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν κα καλέσει τα κράτη-μέλη να «αποσύρουν οποιεσδήποτε ποινικές κατηγορίες» σε βάρος του πρώην εργαζόμενου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα με ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με 342 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ υπόκεινται σε «αποτελεσματικό έλεγχο προστασίας».

Η απόφαση για τον Σνόουντεν δεν είναι μεν δεσμευτικού χαρακτήρα, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα πρέπει ο ίδιος να μπορέσει να αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2013 ο Σνόουντεν έλαβε προσωρινά άσυλο στην Ρωσία, ενώ έναν χρόνο αργότερα του χορηγήθηκε άδεια παραμονής για τρία χρόνια στη χώρα.

Ήρωας για μία πολύ μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας, αλλά προδότης για τους επικριτές του που υποστηρίζουν ότι προχώρησε σε αποκαλύψεις που γνώριζε ότι θα υπονομεύσουν την αμερικανική κυβέρνηση και τα συμφέροντά της, ο Σνόουντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα γυρίσει στις ΗΠΑ μόνο εφόσον του δοθούν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.

Μεσω Twitter o Σνόουντεν δηλώνει ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «αλλάζει το παιχνίδι» και κάνει λόγο για αξιοσημείωτη κίνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024