Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φράχτη υψώνει η Αυστρία για τους πρόσφυγες

Φράχτη υψώνει η Αυστρία για τους πρόσφυγες

Η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. «Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», υποστήριξε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ.

Η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ.

«Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», υποστήριξε η Μικλ Λάιτνερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Oe1. «Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι, επιθετικοί» και θέλουμε «να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις», πρόσθεσε η ίδια.

Μέλος του συντηρητικού κόμματος OVP, συμμάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, η υπουργός εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «σκληρά, διαρκή μέτρα» μπροστά στον κίνδυνο συμπλοκών μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν ώρες στο κρύο για να περάσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά η Μικλ – Λάιτνερ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη μορφή που θα έχει αυτός ο φράχτης, ο οποίος σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης θα έχει μήκος αρκετά χιλιόμετρα από τη μία πλευρά ως την άλλη του μεθοριακού περάσματος μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει πολλές αναφορές στην ανάγκη να ενισχυθούν τα αυστριακά σύνορα, όπου κάθε ημέρα φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σλοβενία. Μάλιστα, χθες Τρίτη είχε κάνει λόγο για «δομικά μέτρα», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Η Μικλ – Λάιτνερ είχε γίνει στόχος επικρίσεων στην Αυστρία την προηγούμενη εβδομάδα όταν είχε ζητήσει να δημιουργηθεί «μια Ευρώπη κάστρο». Όμως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν δεν φαίνεται σήμερα να διαφωνεί με την ανακοίνωση της υπουργού.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Γκέραλντ Κλουγκ, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ένα σύστημα επιβολής μέτρων περιορισμού, «ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την άφιξη προσφύγων με οργανωμένο τρόπο».

Βολές από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Αυστρία ότι οδηγεί πρόσφυγες στα σύνορα αφού βραδιάσει ώστε να μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της Γερμανίας και δήλωσε ότι περιμένει από τη Βιέννη να επανέλθει αμέσως στην κανονική καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Η συμπεριφορά της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν σύμφωνη με την ορθή διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Τόμας ντε Μεζιέρ, διατυπώνοντας την εντονότερη δημόσια κριτική σε βάρος της γειτονικής χώρας αφότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση πριν από δύο μήνες.

«Παρατηρήσαμε ότι πρόσφυγες, χωρίς προειδοποίηση και αφού βραδιάσει, οδηγούνται στα γερμανικά σύνορα χωρίς καθόλου προμήθειες ούτε πρόνοια. Υπήρξαν εντατικές επαφές. Η Αυστρία συμφώνησε χθες να επιστρέψει σε μια κανονική διαδικασία. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί αμέσως», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Απειλεί και η Σλοβενία

Και η Σλοβενία απειλεί να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, εάν το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε την Κυριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εφαρμοστεί.

«Εάν η κατάσταση χειροτερεύσει και το σχέδιο δράσης των Βρυξελλών δεν ολοκληρωθεί, τότε η Σλοβενία έχει ετοιμάσει αρκετά σενάρια, ανάμεσά τους και την εγκατάσταση φράχτη που θα φυλούν δυνάμεις» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Ερλγιάβετς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024