Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Turksat 4B: Νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο απέκτησε η Τουρκία

Turksat 4B: Νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο απέκτησε η Τουρκία

Έναν νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον Türksat 4B, έστειλε στο διάστημα η Τουρκία. Το δορυφόρο έθεσε σε τροχιά ρωσικός πύραυλος Proton, ο οποίος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Έναν νέο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον Türksat 4B, έστειλε στο διάστημα η Τουρκία. Το δορυφόρο έθεσε σε τροχιά ρωσικός πύραυλος Proton, ο οποίος 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ο νέος τουρκικός δορυφόρος θα τοποθετηθεί σε γεωσύγχρονη τροχιά στον 50ο ανατολικό μεσημβρινό, καλύπτοντας με τηλεπικοινωνιακό σήμα μία ευρεία γεωγραφική έκταση στην Ευρώπη, τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Θα λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων Κa, Ku και C, με δυνατότητα λειτουργίας στους 792 μεγακύκλους για τις ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις, μεταδίδοντας εκτός από ραδιοτηλεοπτικό σήμα και δεδομένα γρήγορου Internet.

Δείτε το βίντεο από την εκτόξευση του δορυφόρου:

Η εμπορική λειτουργία του θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού ολοκληρωθούν μέχρι τότε οι ρυθμίσεις και οι δοκιμές του.

Ο Türksat 4B θα αναλάβει από τους Türksat 3A και Türksat 4A τη μεταφορά δεδομένων και τις απ’ ευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις, διευρύνοντας έτσι το φάσμα ελεύθερων συχνοτήτων στους δύο παλαιότερους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά στις 42 μοίρες ανατολικά.

Η κατασκευή του Türksat 4B ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου του 2014, καθυστερούσε ωστόσο μέχρι σήμερα η εκτόξευσή του εν αναμονή βελτιώσεων στον ρωσικό πύραυλο Proton, ο οποίος παρουσίασε βλάβη σε προηγούμενη ανάλογη αποστολή.

Πρόκειται για τον έβδομο τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του προγράμματος Türksat και τον τέταρτο που βρίσκεται πλέον εν λειτουργία σε τροχιά.

H πρώτη απόπειρα να αποκτήσει η Τουρκία δορυφόρο ήταν αποτυχημένη, καθώς ο δορυφόρος Türksat 1A καταστράφηκε κατά την εκτόξευσή του στις 24 Ιανουαρίου του 1994 από τη Γαλλική Γουιάνα. Ακολούθησαν οι Türksat 1Β και Türksat 1C το 1994 και το 1996, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής στους το 2006 και 2010 αντίστοιχα.

Σε λειτουργία βρίσκονται εξακολουθούν να βρίσκονται οι μεταγενέστεροι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι Türksat 2A (10/1/2001), Τürksat 3A (12/6/2008) και Türksat 4Α (14/2/2014). Η Τουρκία προγραμματίζει την κατασκευή άλλων δύο δορυφόρων, των Türksat 5A και Τürksat 6A, που θα τεθούν σε τροχιά το 2016 και 2019 αντίστοιχα.

Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024