Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικρουόμενα πορίσματα Ολλανδών και Ρώσων για την συντριβή στο Ντονέτσκ

Αντικρουόμενα πορίσματα Ολλανδών και Ρώσων για την συντριβή στο Ντονέτσκ

Την ώρα που το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του για την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πλευρά είχε περάσει ήδη στην αντεπίθεση με δικό της πόρισμα που, όπως αναφέρει, «αντικρούει το ολλανδικό». Η Χάγη αναμένεται να αναφέρει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, χωρίς όμως να δείχνει τους υπεύθυνους, ενώ η ρωσική πλευρά δείχνει ως υπεύθυνες τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την ώρα που το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά του για την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πλευρά είχε περάσει ήδη στην αντεπίθεση με δικό της πόρισμα που, όπως αναφέρει, «αντικρούει το ολλανδικό».

Η Χάγη αναμένεται να αναφέρει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο ρωσικής κατασκευής (που διαθέτουν όλες οι πλευρές στη σύγκρουση), χωρίς όμως να δείχνει τους υπεύθυνους, ενώ η ρωσική πλευρά δείχνει ως υπεύθυνες τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines είχε απογειωθεί στις 17 Ιουλίου 2014 από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, αλλά συνετρίβη στο ουκρανικό Ντονέτσκ στοιχίζοντας τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες.

Το πόρισμα του ολλανδικού συμβουλίου OVV θα παρουσιαστεί πρώτα στους συγγενείς των θυμάτων το μεσημέρι της Τρίτης και θα δημοσιοποιηθεί στη συνέχεια. Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές στα διεθνή και ολλανδικά ΜΜΕ, το πόρισμα καταλήγει πως το Boeing της Malaysian χτυπήθηκε από πύραυλο BUK.

Το Reuters αναφέρει πως το ολλανδικό πόρισμα δεν αναμένεται, όπως είναι ο κανόνας για τέτοια όργανα, να δείξει τους υπεύθυνους.

Ωστόσο, ολλανδικά ΜΜΕ -όπως η Volkskrant- υποστηρίζουν πως στο ολλανδικό πόρισμα θα αναφέρεται ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι.

Από τη Μόσχα ωστόσο, η ρωσική εταιρεία στρατιωτικών εξοπλισμών Almaz-Antey προχώρησε προκαταβολικά στη δημοσίευση του δικού της πορίσματος το πρωί της Τρίτης.

Ο διεθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας ανέφερε πως, κατά το δικό τους πόρισμα, ο πύραυλος που έπληξε το αεροσκάφος είχε εκτοξευτεί από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός, όπως μεταδίδει το Russia Today.

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο BUK 9M38 από την κατεύθυνση του Ζαροσένσκογε» είπε ο Νοβίκοφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως «το πόρισμα [της Almaz-Antey] αντικρούει το ολλανδικό πόρισμα», το οποίο δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι εκείνη την ώρα. Δεν διευκρίνισε εάν και πώς είχε γνώση του ολλανδικού πορίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024