Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή εναντίον του Ερντογάν στους δρόμους της Τουρκίας

Οργή εναντίον του Ερντογάν στους δρόμους της Τουρκίας

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα εναντίον του Ερντογάν διοργανώθηκαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με φόντο το πολύνεκρο μακελειό, καθώς κυρίως το φιλοκουρδικό HDP στρέφει εναντίον της κυβέρνησης τα βέλη του ενώ οι αρχές δηλώνουν κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους δύο καμικάζι. Κοινός φόρος τιμής από τους πρέσβεις των «28» στην Άγκυρα στο σημείο της επίθεσης. Σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις μετατρέπονται μέχρι και οι κηδείες των θυμάτων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με συνθήματα εναντίον του Ερντογάν διοργανώθηκαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με φόντο το πολύνεκρο μακελειό, καθώς κυρίως το φιλοκουρδικό HDP στρέφει εναντίον της κυβέρνησης τα βέλη του ενώ οι αρχές δηλώνουν κοντά στην ταυτοποίηση ενός από τους δύο καμικάζι.

Κοινός φόρος τιμής από τους πρέσβεις των «28» στην Άγκυρα στο σημείο της επίθεσης ενώ χαρακτήρα αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων παίρνουν μέχρι και οι κηδείες των θυμάτων.

Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που το μεσημέρι η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη σε «ύποπτο πακέτο» στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, έξω από τον οποίο είχε γίνει το μακελειό. Τελικά, διαπιστώθηκε πως το πακέτο δεν ήταν επικίνδυνο.

Το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες κόσμου πραγματοποίσαν ξανά πορεία στην Άγκυρα για την επίθεση. Η πορεία μετατράπηκε σε συγκέντρωση εναντίον του Ερντογάν, με συνθήματα όπως «το κράτος δολοφόνος είναι υπόλογο».

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Παράλληλα, συγκεντρώσεις έγιναν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ φοιτητές προχώρησαν σε διαμαρτυρίες στα διάφορα πανεπιστήμια της πόλης.

Ακόμη πιο οργισμένο είναι το κλίμα σε συγκεντρώσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στα Άδανα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, οργανώσεις και συνδικάτα πραγματοποίησαν πορεία, παρουσία στελεχών τόσο του HDP όσο και του κεμαλικού CHP.

Κηδείες των θυμάτων γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, αφού οι σοροί τους επιστρέφουν στις πόλεις καταγωγής τους. Στη Μαλάτεια, έξι μέλη της νεολαίας του CHP τάφηκαν μαζί παρουσία του προέδρου του αντιπολιτευόμενου κόμματος, ενώ η προσέλευση του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (από το κυβερνών ΑΚΡ) εξόργισε το πλήθος που άρχισε να φωνάζει συνθήματα.

Στην Άγκυρα κηδεύτηκε, επίσης τη Δευτέρα, μία υποψήφια του HDP που ήταν μεταξύ των θυματών παρουσία του επικεφαλής του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

Κυβέρνηση: «Δύο καμικάζι με 5 κιλά ΤΝΤ ο καθένας»

Ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός των νεκρών παραμένει στους 97, με αρκετούς όμως τραυματίες ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Υψηλότερα ανεβάζει τον αριθμό ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος (TTB) μιλώντας για 107 νεκρούς, ενώ το φιλοκουρδικό HDP μιλά για 127 νεκρούς.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ έφτασαν μαζί στο σημείο της επίθεσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στην Άγκυρα. Οι πρέσβεις των «28» άφησαν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Οι νεότερες πληροφορίες για τις πορείες των ερευνών αναφέρουν πως οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας είχαν χρησιμοποιήσει 5 κιλά ΤΝΤ ο καθένας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τεθεί υπό κράτηση «μεγάλος αριθμός» υπόπτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν έχουν σχέσεις με κάποια οργάνωση. Ο πρωθυπουργός Νταβούτολγου είχε αναφέρει πως «βασικός ύποπτος» θεωρείται η ISIS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024