Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Οι σοσιαλιστές προσπαθούν να αφήσουν τον Κοέλιου στην Αντιπολίτευση

Πορτογαλία: Οι σοσιαλιστές προσπαθούν να αφήσουν τον Κοέλιου στην Αντιπολίτευση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο ηττημένος των πορτογαλικών εκλογών και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Καβάκο Σίλβα. Παρασκήνιο και παζάρι για τη νέα κυβέρνηση...

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης που θα στείλει στην Αντιπολίτευση τον Πάσος Κουέλιου, εμφανίστηκε ο ηττημένος των πορτογαλικών εκλογών και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Καβάκο Σίλβα.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της συνάντησης, σημείωσε ότι υπάρχουν πιθανά σημεία σύγκλισης με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε μια προσπάθεια πάντως να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά και τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, ο Κόστα ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις διεθνείς υποχρεώσεις της Πορτογαλίας.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πάσος Κοέλιου, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι και την αυτοδυναμία.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Ο Καβάκο Σίλβα, προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα του Κοέλιου και ο ρόλος που διαδραμάτισε στα χρόνια του μνημονίου ήταν σε αρκετές περιπτώσεις… «πυροσβεστικός». Ιδίως όταν οι διαδηλώσεις έφταναν μέχρι και τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου.

Ο πρόεδρος εμμέσως έχει εκφράσει την προτίμησή του στη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του νικητή Κοέλιου και των Σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα, ωστόσο, ο δεύτερος δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος να τον αποδεχθεί.

Μοναδική εναλλακτική είναι η συνεννόηση με τα δύο κόμματα της Αριστεράς, το BE υπό την Καταρίνα Μάρτινς και τη συμμαχία Κομμουνιστών και Οικολόγων.

Τα κουκιά στη Βουλή βγαίνουν. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό τον Κοέλιου βγήκε πρώτος με 37%, αλλά με 104 έδρες σε σύνολο 230 εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 32,4% και 85 έδρες, το BE 19 έδρες και η συμμαχία Κομμουνιστών-Οικολόγων 17 έδρες. Εφόσον τα τρία κόμματα συνεργαστούν θα έχουν 121 έδρες, άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι διαφορές, ωστόσο, είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ μεγάλες: δεν είναι μόνο οι περιοριστικές πολιτικές, λόγω Ευρωζώνης, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση για σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

«Για την ώρα γίνεται παζάρι. Ο Κοέλιου ξέρει ότι ο Κόστα δεν μπλοφάρει πλέον, επομένως αν είναι να κάνει μια καλύτερη πρόταση, θα πρέπει να είναι πιο τολμηρός» αναφέρει πολιτικός αναλυτής, ο οποίος δεν αποκλείει τον «μεγάλο συνασπισμό»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024