Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Να σταματήσουν οι ρωσικές επιδρομές κατά της αντιπολίτευσης στη Συρία

ΕΕ: Να σταματήσουν οι ρωσικές επιδρομές κατά της αντιπολίτευσης στη Συρία

Το άμεσο τέλος των ρωσικών επιδρομών κατά δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου γειτονικών χωρών, ζήτησαν οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών ΕΕ από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνης υπό την παρούσα ηγεσία της Συρίας. Οι ΥΠΕΞ καλούν σε διαδικασία ειρηνικής μετάβασης υπό τους Σύρους με τη συμμετοχή όλων, χωρίς να αναφέρουν εάν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να μετάσχει σε αυτήν.

Το άμεσο τέλος των ρωσικών επιδρομών κατά δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου γειτονικών χωρών, ζήτησαν οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών ΕΕ από το Λουξεμβούργο, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση κινδυνεύει να παρατείνει τον πόλεμο, να υπονομεύσει την πολιτική διαδικασία και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν σε διαδικασία ειρηνικής μετάβασης υπό τους Σύρους με τη συμμετοχή όλων, χωρίς να αναφέρουν εάν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να μετάσχει σε αυτήν.

«Οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις που στοχεύουν πέραν του Νταές [σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] και άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ αποτελούν πηγή βαθιάς ανησυχίας και πρέπει να σταματήσουν άμεσα» αναφέρουν οι επικεφαλής διπλωματίας.

Και υπογραμμίζουν ότι η στρατιωτική κλιμάκωση κινδυνεύει να οδηγήσει σε παράταση της σύγκρουσης, υπονόμευση της πολιτικής διαδικασίας, επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης.

«Το καθεστώς του Άσαντ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους 250.000 νεκρούς που έχει προκαλέσει η σύγκρουση και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν και καλώνται όλα τα μέρη να «σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στα τυφλά» με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά ή με χημικά όπλα.

«Ενώ η κρίση εντείνεται, καθίσταται όλο και πιο επείγον να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό την παρούσα ηγεσία της».

Και καλούν σε «μια συνολική και ειρηνική μετάβαση» στο τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χωρίς όμως να αναφέρουν αν αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τον Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» είχε δηλώσει νωρίτερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προσερχόμενη στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

«Είναι σίγουρα κάτι που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι αυτό έχει ανησυχητικές πλευρές» υπογράμμισε.

Οι επεμβάσεις στη σύγκρουση «πρέπει να είναι συντονισμένες, διαφορετικά αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης, αλλά κυρίως από στρατιωτικής» σημείωσε. Η ίδια κάλεσε τη Ρωσία «να στοχεύει ξεκάθαρα το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ» στη Συρία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της πραγματοποιούνται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι χώρες της Δύσης την κατηγορούν ότι στοχεύει κυρίως οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Έχουμε μία κοινή βάση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, όλοι μας» επέμεινε η Μογκερίνι αναφερόμενη στις εργασίες του ΟΗΕ για την προώθηση πολιτικής μετάβασης στη Συρία, διαδικασία η οποία σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται όλο και πιο ανοικτά υπέρ μίας διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Άσαντ, προοπτική που απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία. Διπλωμάτες εργάζονται για να επιτύχουν μία συμβιβαστική λύση μεταξύ των χωρών που θέλουν ο Άσαντ να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και άλλων που είναι έτοιμες να δεχθούν μια ευέλικτη μετάβαση.

Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της Συρίας, ωστόσο είναι «ευέλικτη» όσον αναφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, προσερχόμενος στο συμβούλιο. «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Άσαντ ως μακροπρόθεσμη λύση για το μέλλον της Συρίας. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του» ανέφερε.

«Όλοι όσοι έχουν έναν ρόλο στην κρίση και τη μετάβαση [πρέπει να καθίσουν] στο τραπέζι και το θέμα της μετάβασης πρέπει να καθοριστεί από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, τους περιφερειακούς παράγοντες, αλλά πάνω απ’ όλα από όλους τους Σύρους» δήλωσε η Μογκερίνι.

Ο συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα συμμετάσχει στις προκαταρκτικές συνομιλίες τις οποίες προτείνει ο ΟΗΕ για την προετοιμασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024