Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Διαδήλωση κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Βερολίνο: Διαδήλωση κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ, μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA). Οι διαδηλωτές μιλούν για «αντιδημοκρατική» συμφωνία που θα μειώσει την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ, μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA).

Οι διαδηλωτές μιλούν για «αντιδημοκρατική» συμφωνία που θα μειώσει την ασφάλεια των τροφίμων, τα εργασιακά και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι στις διαδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 250.000 άτομα, πολλοί περισσότεροι, δηλαδή, από όσοι αναμένονταν. Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ωστόσο, έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές τάσσονται κυρίως κατά της συμφωνίας TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι προγραμματισμένος να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Μια παρόμοια συμφωνία για την κατάργηση των τελωνειακών και ρυθμιστών φραγμών, η Ceta, είναι υπό συζήτησης μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την TTIP», «Ελευθερία Δημοκρατικής Δράσης αντί για TTIP» και «H TTIP σηματοδοτεί το κλιματικό ναυάγιο».

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι το πάρκο Τιργκάρτεν όπου πολλοί συνδικαλιστές και πολιτικοί μίλησαν στο πλήθος. Η TTIP είναι υπό συζήτηση από το 2013.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να την ολοκληρώσουν πριν από τη λήξη της θητείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το επόμενο έτος, όμως θα πρέπει να προσπεράσουν πολλά εμπόδια και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία.

Οι επικριτές φοβούνται ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει πολύ μεγάλη δύναμη στις μεγάλες πολυεθνικές εις βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, μία τέτοιου είδους συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ανάκαμψη για την ΕΕ ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024