Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση στην Άγκυρα

Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση στην Άγκυρα

Κάλεσμα στην Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη» απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, καταδικάζοντας την επίθεση στην Άγκυρα. «Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας» τονίζει ο Λευκός Οίκος. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη» τόνισε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους» μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε, επίσης, τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την επίθεση: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη» τόνισε.

Για επίθεση κατά «των πολιτικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρήνης» έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η Μέρκελ σε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε για «βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Τουρκίας την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύσει την ειρήνη του έθνους».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία.

    ΠΡΟΣΟΧΗ, ακολουθούν φωτογραφίες με πολύ σκληρό περιεχόμενο:

    H στιγμή της πρώτης έκρηξης καταγράφηκε σε κάμερα:

    Πανικός μετά τη δολοφονική επίθεση



    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

    Sports in

    Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

    Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024