Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τελειώνει με την παρούσα μορφή το πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών

ΗΠΑ: Τελειώνει με την παρούσα μορφή το πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών

Ευρείες αλλαγές στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σύρων ανταρτών αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι New York Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέλος στο πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό σύρων ανταρτών, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του. Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει ότι το πρόγραμμα δεν σταματά, «αναμορφώνεται», ενώ ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη από τα πρώτα αποτελέσματα, οπότε θα ακολουθηθεί διαφορετική «προσέγγιση».

Ευρείες αλλαγές στο πρόγραμμα εκπαίδευσης σύρων ανταρτών αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι New York Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέλος στο πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό σύρων ανταρτών, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του.

Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει ότι το πρόγραμμα δεν σταματά, «αναμορφώνεται», ενώ ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα έχει «νέα εστίαση, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του».

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, σημειώνουν ότι δεν θα υπάρχει στρατολόγηση των αποκαλούμενων μετριοπαθών ανταρτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα εκπαιδεύονταν σε Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα πολύ μικρότερο κέντρο εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπου μία μικρή ομάδα προσώπων με επιρροή -όπως ηγέτες ομάδων της αντιπολίτευσης- θα διδαχθούν επιχειρησιακές τακτικές, όπως το να καλούν σε αεροπορικές επιδρομές.

«Έχουμε σκεφθεί διάφορες επιλογές για το μέλλον» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Μάικλ Φάλον. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί πολύ σύντομα στις προτάσεις που ενέκρινε.

«Δεν ήμουν ικανοποιημένος με τις πρώτες προσπάθειες» είπε ο Κάρτερ. «Έτσι σχεδιάσαμε έναν αριθμό διαφορετικών προσεγγίσεων» σημείωσε.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι το πρόγραμμα θα «εστιαστεί εκ νέου προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του».

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού σύρων μετριοπαθών ανταρτών, που ξεκίνησαν στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ και έχει χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια δολάρια, προέβλεπε την εκπαίδευση περίπου 5.000 σύρων ανταρτών τον χρόνο για να πολεμήσουν στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πρώτες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες. Μόνο δύο ομάδες 54 και 70 μαχητών εκπαιδεύτηκαν και η πρώτη ομάδα δέχθηκε επίθεση τον Ιούλιο από την Αλ-Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το πρόγραμμα πνέει τα λοίσθια: «Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί πως δεν λειτούργησε όπως έπρεπε» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024