Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάφλεξη στη Γάζα: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Ανάφλεξη στη Γάζα: Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στη Μέση Ανατολή καθώς διαχέεται στη Λωρίδα της Γάζας η βία που σαρώνει επί μέρες την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και πάνω από 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στον συνοριακό φράχτη στη Γάζα. Εκατοντάδες τραυματίες την ίδια ώρα σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και μπαράζ επιθέσεων με μαχαίρια στο Ισραήλ. Για την έναρξη νέας Ιντιφάντα μιλά ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς... Φωτορεπορτάζ

Εκρηκτικό σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στη Μέση Ανατολή καθώς διαχέεται στη Λωρίδα της Γάζας η βία που σαρώνει επί μέρες την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και πάνω από 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον συνοριακό φράχτη ανατολικά της Πόλης της Γάζας και κοντά στην Χαν Γιουνίς.

Εκατοντάδες τραυματίες την ίδια ώρα σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και μπαράζ επιθέσεων με μαχαίρια στο Ισραήλ. Για την έναρξη νέας Ιντιφάντα μιλά ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς…

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς την πλευρά Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στον συνοριακό φράχτη ανατολικά της Πόλης της Γάζας πετώντας πέτρες και βάζοντας φωτιά σε λάστιχα.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, οι Παλαιστίνιοι έφτασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τον συνοριακό φράχτη και οι στρατιώτες «πυροβόλησαν κατά των υποκινητών για να σταματήσουν την προέλασή τους και να διαλύσουν τους ταραξίες».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άνοιξαν πυρ Ισραηλινοί σκοπευτές από θέσεις κατά μήκος του φράχτη περίπου 400 μέτρα μακριά από το σημείο της διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Τρεις εικοσάχρονοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην περιοχή, ενώ λίγο αργότερα έπεσαν νεκροί ένας 15χρονος και ένας 22χρονος κοντά στην Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an. Έως το απόγευμα τα θύματα είχαν γίνει έξι με τον θάνατο ενός ακόμη 20χρονου -πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στη Γάζα από τη σύγκρουση του 2014.

Η διαδήλωση στη Γάζα ακολούθησε «διακήρυξη» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε μετά την προσευχή της Παρασκευής για την έναρξη νέας παλαιστινιακής εξέγερσης.

«Σήμερα είναι Παρασκευή, αυτή είναι ημέρα οργής. Είναι η ημέρα που θα σηματοδοτεί την έναρξη νέας Ιντιφάντα σε ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης. Δίνουμε την ψυχή και το αίμα μας για την Ιερουσαλήμ. Η Γάζα είναι απόλυτα έτοιμη» δήλωσε ο Χανίγε χαρακτηρίζοντας τον κύκλο βίας που έχει ανοίξει ως νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να υπερασπίσουν το συγκρότημα του τεμένους Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ -εστία του νέου κύκλου βίας που έχει ξεσπάσει από την 1η Οκτωβρίου- δήλωσε ο Χανίγε και χαιρέτισε ως «ήρωες» τους δράστες επθέσεων με μαχαίρια κατά Ισραηλινών.

Εκ μέρους του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγε.

Στη Δυτική Όχθη σημειώνεται επίσης συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατιωτών με δημοσιογραφικές αναφορές που επικαλούνται ιατρικές πηγές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 272 τραυματίες, οι 24 από πραγματικά πυρά. Το πρακτορείο Ma’an κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες από πλαστικές σφαίρες στη Χεβρώνα και ρίψη δακρυγόνων στη Ναμπλούς.

Την ίδια στιγμή, στην Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας -που έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εν μέσω των αλλεπάλληλων επιθέσεων με μαχαίρια- απαγόρευσαν την είσοδο Παλαιστινίων ανδρών κάτω των 45 ετών στο συγκρότημα του Όρους του Ναού, όπου βρίσκεται το τέμενος του Αλ Ακσά.

Μόνο την Παρασκευή σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις -με δράστες τρεις Παλαιστινίους και έναν Ισραηλινό-.

Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν πέσει νεκροί σε ανάλογες επιθέσεις σε μία εβδομάδα κλιμακούμενης βίας που θυμίζει εποχές Ιντιφάντα με «εστία» και πάλι το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Πέντε Παλαιστίνιοι, οι τρεις εκ των οποίων δράστες επιθέσεων κατά Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα παράλληλα με τη διάχυση της έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νέος κύκλος βίας άνοιξε τρεις εβδομάδες πριν με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ. Ο χώρος στο οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το Θόλο του Βράχου (Χαράμ αλ-Σαρίφ) είναι το Όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος για τον ιουδαϊσμό.

Η αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα στις αραβικές συνοικίες της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών εν μέσω συγκρούσεων.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024