Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με πυραύλους από την Κασπία χτυπά η Ρωσία την ISIS στη Συρία

Με πυραύλους από την Κασπία χτυπά η Ρωσία την ISIS στη Συρία

Πολεμικά πλοία του Στόλου της Κασπίας εκτόξευσαν πυραύλους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» πρόταση που απέδωσε στον Φρανσουά Ολάντ -την οποία διέψευσε το Παρίσι- περί ένωσης των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εναντίον των τζιχαντιστών. Εν τω μεταξύ όμως, ο συριακός στρατός εξαπολύει μεγάλη χερσαία επίθεση στη δυτική Συρία με ρωσική αεροπορική κάλυψη...

Πολεμικά πλοία του Στόλου της Κασπίας εκτόξευσαν πυραύλους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» πρόταση που απέδωσε στον Φρανσουά Ολάντ -την οποία διέψευσε το Παρίσι- περί ένωσης των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εναντίον του «κοινού εχθρού» των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ όμως, ο συριακός στρατός εξαπολύει μεγάλη χερσαία επίθεση στη δυτική Συρία με ρωσική αεροπορική κάλυψη…

Σύρος αξιωματούχος επιβεβαίωσε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφορές ακτιβιστών και ανταρτών ότι στρατεύματα του Άσαντ επιτέθηκαν στις γειτονικές επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ -στην πρώτη μεγάλη χερσαία επιχείρηση αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει παρουσία στις περιοχές όπου διεξάγονται οι μάχες.


Στις επιχειρήσεις ο ρωσικός Στόλος της Κασπίας

Σε συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες- ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πως τέσσερα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν 26 πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Κατά τον ίδιο, όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν και δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων.

«Εκτός από την Πολεμική Αεροπορία που χρησιμοποιούμε για να καταστρέψουμε τους εξτρεμιστές, σήμερα το πρωί συμμετείχαν και πλοία του Στόλου της Κασπίας. Τέσσερα αντιτορπιλικά εκτόξευσαν 26 πυραύλους σε έντεκα στόχους από τη Ναυτική Βάση Καλίμπρ» είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Το γεγονός ότι εκτοξεύσαμε πυραύλους υψηλής ακρίβειας από την Κασπία σε απόσταση περίπου 1.500 χλμ και πλήξαμε όλους τους στόχους λέει πολλά για την καλή εκπαίδευση και τις ικανότητες του στρατιωτικού προσωπικού» απάντησε ο Πούτιν, δίνοντας εντολή στον Σόιγκου να «συνεχιστεί η συνεργασία» της Μόσχας με ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ιράκ για το θέμα της Συρίας.

Από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στρατιωτικά με τη Ρωσία, ούτε και προτίθενται να το πράξουν. Η στρατηγική της είναι «τραγικά λανθασμένη», επισήμανε επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι οι επιδρομές της δεν εστιάζουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισήμανε πάντως πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν βασικές, τεχνικές συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων.

Ως προς τις ρωσικές επιδρομές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της χώρας στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν πληγεί 112 στόχοι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, όμως σημείωσε -πάντα μπροστά στις κάμερες- όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα «αξίζουν μία πολύ θετική αποτίμηση, τόσο το έργο του υπουργείου Άμυνας συνολικά, όσο και το έργο των ειδικών του Γενικού Επιτελείου και των αξιωματικών και των στρατιωτών που επιχειρούν».

Διαψεύδει η Γαλλία τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ιδέα που -όπως είπε- διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αντάρτες της Συρίας, με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Ολάντ, εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, ότι είναι αναγκαίο να ενωθούν οι προσπάθειες τους στρατού του Άσαντ [του προέδρου της Συρίας] με εκείνες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού αν και επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και ποιος είναι ο επικεφαλής του» συνέχισε ο Πούτιν.

«Όμως, αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι η στρατιωτική πτέρυγα της αποκαλούμενης υγιούς αντιπολίτευσης, τότε, αν ήταν δυνατόν να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του κοινού εχθρού -του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα, των τρομοκρατικών οργανώσεων- τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία καλή βάση για μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία» ανέφερε.

Κατά τα λεγόμενα Πούτιν η «ιδέα» Ολάντ φέρεται να είχε διατυπωθεί την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε στο Παρίσι για την τετραμερή σύνοδο κορυφής με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ωστόσο, πηγή από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ διέψευσε την κατάθεση σχετικής πρότασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα υπόλοιπα δεν είναι γαλλική ιδέα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Γαλλία έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι μετά την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία ο στρατός και οι μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024