Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ καταγγέλλουν οι MSF

Για σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ κάνει λόγο σε δηλώσεις της η πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου» τονίζει σε ανακοίνωσή της για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου από αμερικανικές δυνάμεις που οδήγησε στον θάνατο 22 ατόμων, γιατρών και ασθενών. Ο αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν είπε ότι το χτύπημα ήταν «λάθος», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα βομβάρδιζαν σκόπιμα προστατευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Για σκόπιμο βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ κάνει λόγο σε δηλώσεις της η πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.

«Για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε. Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει η Λιου.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου» τονίζει.

Όπως σημειώνει η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά.

Επίσης, διευκρινίζει ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.

ΗΠΑ: «Λάθος» το πλήγμα

Ο αμερικανός διοικητής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν είπε ότι το χτύπημα ήταν «λάθος», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα βομβάρδιζαν σκόπιμα προστατευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Αφγανιστάν μετά το 2016.

Είπε ότι αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για την απώθηση των Ταλιμπάν και για να παραμείνει ο αφγανικός στρατός μάχιμος.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν από το 2017 τον αριθμό των 9.800 στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν σε περίπου 1.000 στρατιώτες με έδρα την πρεσβεία.

Ο Κάμπελ είπε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ζήτησαν την αεροπορική επιχείρηση, ωστόσο σημείωσε ότι η απόφαση για την αεροπορική επιδρομή «ήταν απόφαση των ΗΠΑ που ελήφθη από την αμερικανική ιεραρχία».

Τόνισε, πάντως ότι είχαν ακολουθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να αποτραπεί ένα τέτοιο λάθος.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και σημείωσε ότι πρέπει να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει και αυτό έρευνα για το περιστατικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ήδη τρεις έρευνες πραγματοποιούνται: μία από το Πεντάγωνο, μία από το ΝΑΤΟ και μία από ΗΠΑ και Αφγανιστάν, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν ανεξάρτητη έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σημείωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για το πώς έγινε η αεροπορική επιδρομή κατά του νοσοκομείου και σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος περιμένει να ληφθούν βήματα, προκειμένου να μην επαναληφθεί μία τέτοια επίθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024