Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΝΑΤΟ «έρχεται» η ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας

Στο ΝΑΤΟ «έρχεται» η ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας

Εκτάκτως συνεδριάζουν εντός της ημέρας τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μετά την έξοδο τουρκικών μαχητικών F-16 προς αναχαίτιση ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Για «απαράδεκτη» ενέργεια κάνει λόγο ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αμφισβητεί τα περί παραβίασης λόγω «λάθους» και εκφράζει σοβαρή ανησυχία. Προειδοποιήσεις Νταβούτογλου.

Εκτάκτως συνεδριάζουν εντός της ημέρας τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μετά την έξοδο τουρκικών μαχητικών F-16 προς αναχαίτιση ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Για «απαράδεκτη» ενέργεια κάνει λόγο ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αμφισβητεί τα περί παραβίασης λόγω «λάθους» και εκφράζει σοβαρή ανησυχία.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα καλώντας τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Ειδοποίησε το ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ταυτόχρονα διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα έχει σαφείς κανόνες εμπλοκής και θα τους ενεργοποιήσει.

Υπήρξε επίσης τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φεριντούν Σινιλίογλου στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία του» για το περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι δύο τουρκικά καταδιωκτικά «παρενοχλήθηκαν» χθες, Κυριακή, κατά τη διάρκεια περιπολίας που πραγματοποιούσαν από ένα MIG-29, που δεν αναγνωρίστηκε, στο ύψος της συριακής μεθορίου.

«Δύο F-16 μας που μετείχαν σε περιπολία 10 αεροσκαφών παρενοχλήθηκαν […] για 5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, στην οποία δεν διευκρινίζεται αν το MIG-29 ήταν ρωσικό ή συριακό.

Ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και τουρκικές στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν ότι η Ρωσία απέδωσε σε «λάθος» την είσοδο πολεμικού αεροσκάφους της στον τουρκικό εναέριο χώρο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου οφείλεται σε λάθος και εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών για το περιστατικό, μεταδίδει σχετικά το Reuters.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν ατύχημα» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας περιγράφοντας το επεισόδιο ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη», επισημαίνοντας επίσης πως οι ενέργεις της Ρωσίας στη Συρία «δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των συμμαχικών χωρών υπό το φως των γεγονότων, ενώ θα πραγματοποιηθεί κατά πληροφορίες κατόπιν τουρκικού αιτήματος και συνάντηση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «βαρύτατο λάθος» τις ρωσικές επιδρομές προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, οι οποίες έχουν ανοίξει νέο μεγάλο κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τη Δύση η οποία αμφισβητεί ότι στόχος της επιχείρησης είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Μόσχα -μετά και την παραβίασή του τουρκικού εναέριου χώρου- ότι η στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία έχει κλιμακώσει την κρίση.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «το συριακό θέμα δεν δημιουργεί κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», οι οποίες έχουν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα. «Παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου», υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Μόσχα θα εγκαταλείψει τις «εσφαλμένες θέσεις» της στην συριακή κρίση εν γένει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber-Turk ο Νταβούτογλου προειδοποίησε όμως ότι η Τουρκία έχει σαφείς κανόνες εμπλοκής για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντολή να αναχαιτίσουν «ακόμη και ένα πουλί».

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024