Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Πλήρης και εις βάθος έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

ΟΗΕ: Πλήρης και εις βάθος έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητά ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και «έγκλημα πολέμου». Στους 19 οι νεκροί από την επίθεση. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τονίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη, χωρίς να επιβεβαιώνει ότι ο βομβαρδισμός έγινε από αμερικανικές δυνάμεις.

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητά ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 19. Δώδεκα εξ αυτών είναι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερις είναι ενήλικες ασθενείς, ενώ νεκρά είναι και τρία παιδιά. Άλλα 37 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κάνει λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου».

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε.

«Μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί από το νόμο και ως έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, τονίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το τραγικό συμβάν σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» είπε.

Η αποκάλυψη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι οι βομβαρδισμοί, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί, σοκάρει.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024