Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία μαινόμενη: Δεν μπορείτε να παίρνετε τα χρήματα και όχι τους πρόσφυγες

Γερμανία μαινόμενη: Δεν μπορείτε να παίρνετε τα χρήματα και όχι τους πρόσφυγες

Στην άσκηση οικονομικής πίεσης περνά η Γερμανία μετά την αποτυχία της υπουργικής συνόδου επί της μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων με δεσμευτικό καθεστώς ποσοστώσεων εξαιτίας της αντίστασης κρατών της κεντρικής Ευρώπης. «Δεν γίνεται να συμμετέχουν όλοι όταν είναι να πάρουν χρήματα και κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες» διαμηνύει ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη γερμανική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κενές οι απειλές, λέει η Τσεχία. «Ποτέ ποσοστώσεις» απαντά η Σλοβακία και το ρήγμα στην ΕΕ βαθαίνει. Αρνείται η Κομισιόν ότι υποστηρίζει μείωση διαρθρωτικών πόρων...

Σε σκληρή γραμμή η Γερμανία λέγοντας ότι η «Ευρώπη είναι βουτηγμένη στη ντροπή» μετά την αποτυχία της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών επί της ανακατανομής 120.000 προσφύγων με δεσμευτικό καθεστώς ποσοστώσεων εξαιτίας της αντίστασης κρατών της ανατολικής Ευρώπης. Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να είναι «αυτός που πληρώνει» στην Ευρώπη και «δεν γίνεται να συμμετέχουν όλοι όταν είναι να πάρουν χρήματα και κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες», λέει ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ διαμηνύοντας ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο.

Περνώντας στην άσκηση οικονομικής πίεσης, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ έθεσε ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τη γερμανική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως απάντηση στην απροθυμία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στην ανάληψη ευθύνης για την προσφυγική κρίση -την οποία χαρακτήρισε «μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από την ελληνική κρίση».

Οι χώρες αυτές «είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, ήλθε να συμπληρώσει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

«Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο […] να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα» επιχειρηματολόγησε ο Ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όμως ο Γιούνκερ «ποτέ δεν το είπε αυτό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμφωνίες σύμπραξης και τα εν λειτουργία προγράμματα για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δεν προσφέρουν νομική βάση ώστε να μειωθούν οι κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων και των επενδύσεων, εάν ένα κράτος αρνηθεί τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων, ανέφερε η εκπρόσωπος και διευκρίνισε πως «η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

«Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν» επισήμανε.

Άνευ νομικής βάσης, αλλά ζημιογόνες για όλους, είναι οι γερμανικές απειλές ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα τιμωρηθούν με περικοπές χρηματοδοτήσεων, ήταν η απάντηση που ήλθε από την Τσεχία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τόμα Προύζα.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Μίλαν Τσόβανετς χαρακτήρισε μάλιστα «ασυνάρτητη» την πολιτική της Γερμανίας στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης» και προσθέτοντας: Η επίδειξη ισχύος στους γείτονες μέσω των συνόρων δεν θα επιτρέψει να κρυφτεί το γεγονός αυτό».

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία χθες στις Βρυξέλλες. Μια συζήτηση πολύπλοκη. Ελάχιστη κατανόηση για τα επιχειρήματα των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ [Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία]» έγραψε επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ποτέ ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία δεν έχει τιμωρηθεί χώρα για διαφορετική άποψη, δήλωσε την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, διαμηνύοντας ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει ποτέ δεσμευτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών ακόμη και αν η μοναδική που το θα το πράξει.

Πρέπει «να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο» δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

«Χθες βράδυ η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή. Αυτό που ζήσαμε [χθες] το βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι η ελληνική κρίση» είπε ο Γκάμπριελ προειδοποιώντας ότι «εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».

«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει […] Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης» δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Η προσφυγική κρίση απειλεί την Ένωση πολύ περισσότερο από ό,τι η κρίση της Ελλάδας, ανέφερε ο επικεφαλής του SPD και ζήτησε την άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετά την αποτυχία του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ο Ζίγμπαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Γερμανία -η οποία επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα- αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.

Ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άφησε επίσης να εννοηθεί την Τρίτη πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ τα κράτη-μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις είναι συχνά οι «χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, είπε ο Ντε Μεζιέρ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι επιμένει στην πρόβλεψη για άφιξη 800.000 προσφύγων στη Γερμανία φέτος. Δεν θέλω να αλλάξω την πρόβλεψη» δήλωσε.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για την υποχρεωτική ανακατανομή 120.000 προσφύγων, πέραν των 40.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024