Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εθνικιστική οργή σαρώνει την Τουρκία, οι Κούρδοι στο στόχαστρο

Εθνικιστική οργή σαρώνει την Τουρκία, οι Κούρδοι στο στόχαστρο

Διογκώνεται επικίνδυνα η εθνικιστική οργή κατά των Κούρδων μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πλήθος εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα του αντιπολιτευόμενου κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης, ενώ στόχος έγιναν και καταστήματα ιδιοκτησίας Κούρδων στα κεντρικά της χώρας. Σε ηρεμία καλεί ο Νταβούτογλου καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Διογκώνεται επικίνδυνα η εθνικιστική οργή κατά των Κούρδων μετά το θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών σε ενέδρα του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πλήθος εξαπέλυσε επίθεση στην έδρα του αντιπολιτευόμενου κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης, ενώ στόχος έγιναν και καταστήματα ιδιοκτησίας Κούρδων στα κεντρικά της χώρας.

Αξιωματούχος του HDP δήλωσε πως το πλήθος έσπασε τα τζάμια του κτιρίου.

Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον του κτιρίου πριν διαλυθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Στόχος έγιναν τα τοπικά γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών και στη γειτονική επαρχία Κιρσεχίρ. Διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία του κόμματος και την αντικατέστησαν με την τουρκική, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη πορεία «Κατάρας στην Τρομοκρατία» όπως την «βάφτισαν» υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ομάδα περίπου 150 ατόμων πυρπόλησε επίσης τέσσερα καταστήματα που ανήκουν σε Κούρδους.

Σε ηρεμία καλεί Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδικάζοντας τις επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης πολιτικά κόμματα και της περιουσίας των πολιτών, μετά τις επιθέσεις σε Hurriyet και την έδρα του HPD.

«Καλώ τους συμπολίτες μου που έχουν καρδιές γεμάτες αγάπη για τη χώρα να ηρεμήσουν, να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον, και να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος» ανέφερε μέσω Twitter.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, η Τουρκία είχε ζήσει «Νύχτα των Κρυστάλλων» ανήμερα της 60ής επετείου των Σεπτεμβριανών. Εξαγριωμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών επιτέθηκαν την περασμένη νύχτα κατά κουρδικών στόχων.

Σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα πολιτών κουρδικής καταγωγής, καθώς και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και υπεραστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες. Τα σταματούσαν, έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων και σε κάποιες περιπτώσεις προπηλάκισαν κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Στην περιοχή Μπέϊπαζαρι της Άγκυρας, εξαγριωμένα πλήθη επιτέθηκαν σε Κούρδους εποχικούς εργάτες, τραυματίζοντας δεκάδες, και έβαλαν φωτιές στους πρόχειρους καταυλισμούς τους. Επίσης μαρτυρίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης εθνικιστές άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων πολιτών. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πολίτης.

Στις φλόγες παραδόθηκαν μεταξύ άλλων και οι τοπικές οργανώσεις του HDP στην Σπάρτη και στην Μερσίνα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, εξαγριωμένα πλήθη άνοιξαν πυρ στον αέρα και σχημάτισαν αυτοκινητοπομπές, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τις κουρδικές συνοικίες, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με Κούρδους αλλά και με αριστερούς και αλεβίτες, εντείνοντας τους φόβους για επικίνδυνη εμβάθυνση του κοινωνικού διχασμού στην Τουρκία.

Επεισόδια, συγκρούσεις με υλικές καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις Τουρκίας όπως στη Ραιδεστό στα δυτικά και την Καισαρεία της κεντρικής Τουρκίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024