Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός Σεπτεμβρίου για το προσφυγικό ζητά ο Φάιμαν

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός Σεπτεμβρίου για το προσφυγικό ζητά ο Φάιμαν

Τη σύγκληση μέσα στον Σεπτέμβριο έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Καλεί την Ουγγαρία να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων.

Τη σύγκληση εντός Σεπτεμβρίου έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι.

Ο Περένι είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για την-επικρινόμενη διεθνώς ως απαράδεκτη-στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

«Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σεπτέμβριο, έπειτα από την έκτακτη σχετική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές».

Ο ίδιος είχε ήδη σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες, την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σήμερα, Παρασκευή, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συμφωνήθηκε να βρίσκονται διαρκώς σε στενό συντονισμό.

Όπως ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο υπάρχει στενός συντονισμός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τις προγραμματιζόμενες για την ερχόμενη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα συνομιλίες ανάμεσα στον αυστριακό καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο και της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σβόμποντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024