Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγική κρίση: «Κύριε Κάμερον το καλοκαίρι τελείωσε...»

Προσφυγική κρίση: «Κύριε Κάμερον το καλοκαίρι τελείωσε…»

Υπό πίεση τελεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έπειτα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κούρντι που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.

Υπό πίεση τελεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έπειτα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κούρντι που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.

Ο Κάμερον επικρίθηκε έντονα την Τετάρτη για τη δήλωση ότι δεν θεωρεί ότι η απάντηση στην κρίση είναι η υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων, αλλά η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στείλουν σε ολόκληρο τον κόσμο την αβάσταχτη εικόνα του άψυχου παιδιού.

«Κύριε Κάμερον το καλοκαίρι τελείωσε…Τώρα χειρίσου την μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο τίτλος επάνω από την φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Sun.

Η αλλαγή αυτή στον τόνο μίας εφημερίδας που τον Απρίλιο επικρίθηκε από τον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ όταν αρθρογράφος της περιέγραψε ως «κατσαρίδες» τους πρόσφυγες, δείχνει τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, αλλά και οι υπόλοιπες εικόνες από ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν είμαστε τίποτε χωρίς συμπόνοια. Η φωτογραφία πρέπει να μας κάνει όλους να ντραπούμε. Αποτύχαμε στη Συρία. Συγγνώμη μικρέ άγγελε, RIP» έγραψε ο Ναντχίμ Ζαχάουι, βουλευτής των κυβερνώντων Τόρις.

Αλλά και άλλοι συντηρητικοί βουλευτές πήραν θέση υπέρ της υιοθέτησης μίας περισσότερο συμπονετικής στάσης. Ο Τον Τάγκενχατ έγραψε στο Twitter ότι οι πολίτες της περιφέρειάς του θέλουν η Βρετανία να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες και συμφωνεί μαζί τους, ενώ ο Τζόνι Μέρσερ δήλωσε ότι οι μητέρες που προσπαθούν να κρατήσουν στην επιφάνεια της θάλασσας τα παιδιά τους με σωσίβια δεν πρέπει να σκέφτονται τη Βρετανία ως τόπο όπου δεν είναι ευπρόσδεκτες.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Βρετανία έχει υποδεχθεί 216 ανθρώπους στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης σύρων προσφύγων του ΟΗΕ και περί τους 5.000 σύρους που κατόρθωσαν να φθάσουν στη Βρετανία με ίδια μέσα.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί μικρότερο αριθμό προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο πλέον γενναιόδωρος δωρητής χρημάτων προς ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν αρωγή στους Σύρους στη χώρα τους και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή.

Η Ιβέτ Κούπερ, υποψήφια για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee ζητούν την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα δεχθεί η Βρετανία. Πρωτοβουλία για την οργάνωση πορείας μέσα από το κέντρο του Λονδίνου μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ κερδίζει έδαφος στο Facebook, ενώ αίτημα για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων έχει συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024