Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουγγαρία: Πρόσφυγες γαντζώνονται στις ράγες

Ουγγαρία: Πρόσφυγες γαντζώνονται στις ράγες

Μετά το χάος στις αποβάθρες του σταθμού της Βουδαπέστης, νέες σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη εκτυλίχθηκαν στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε όταν η αστυνομία σταμάτησε τρένο προσφύγων αναγκάζοντάς τους να αποβιβαστούν για να μεταφερθούν σε κέντρο μεταναστών. Δεκάδες πρόσφυγες ρίχτηκαν στις ράγες -ανάμεσά τους ένας απεγνωσμένος πατέρας που πάλεψε με τις δυνάμεις καταστολής για να κρατήσει τη γυναίκα του και το μωρό τους στις ράγες για τη δυτική Ευρώπη... Διώχνει με γκλομπ τους δημοσιογράφους από το σημείο η ουγγρική αστυνομία. Φωτορεπορτάζ

Μετά το χάος που επικράτησε στις αποβάθρες του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, νέες σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη εκτυλίχθηκαν στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τρένο προσφύγων αναγκάζοντάς τους να αποβιβαστούν για να μεταφερθούν σε κέντρο μεταναστών.

Δεκάδες πρόσφυγες ρίχτηκαν στις ράγες -ανάμεσά τους ένας απεγνωσμένος πατέρας που πάλεψε με τις δυνάμεις καταστολής για να κρατήσει τη γυναίκα του και το μωρό τους στις ράγες για τη δυτική Ευρώπη. Άλλοι έτρεχαν να διαφύγουν και άλλοι κρέμονταν από τα παράθυρα του τρένου φωνάζοντας «όχι καταυλισμός».

Η ουγγρική αστυνομία ανακήρυξε την περιοχή «ζώνη επιχειρήσεων» και άρχισε να απωθεί, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ, τους δημοσιογράφους από το σημείο, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters.

Πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην υπόγεια διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού, απώθησαν δεκάδες αστυνομικούς που είχαν σταθεί στην κορυφή της σκάλας ώστε να τους εμποδίσουν να επιβιβαστούν στο τρένο.

Το τρένο, που παραμένει γεμάτο κυρίως μετανάστες από τη Συρία, έχει περικυκλωθεί από την αστυνομία και παραμένει στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Οι άνθρωποι ζητούν νερό.

Μετά το διήμερο μπλόκο στον σταθμό της Βιέννης, επετράπη την Πέμπτη η επιβίβαση προσφύγων σε τρένο με προορισμό τo ουγγρικό Σόπρον στα σύνορα με την Αυστρία.

Πολλοί εκ των προσφύγων και μεταναστών πίστευαν ότι κατευθύνονται στην Αυστρία και τη Γερμανία. Εξαντλημένοι και μπερδεμένοι, στοιβάχτηκαν στα βαγόνια νομίζοντας ότι η οδύσσεια πλησιάσει στο τέλος της.

Η ουγγρική αστυνομία σταμάτησε ωστόσο το τρένο σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη, στην πόλη Μπίτσκε όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής μεταναστών. Ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να κατέβουν από το τρένο, ενώ όλοι οι άλλοι επιβάτες αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκαν σε άλλη αμαξοστοιχία.

Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι πρόσφυγες αντιστάθηκαν ξαπλώνοντας στις σιδηροδρομικές ράγες. Κάποιοι πάλεψαν με τις δυνάμεις καταστολής προσπαθώντας να επιβιβαστούν ξανά στο τρένο.

Χρειάστηκαν περισσότεροι από 12 αστυνομικοί με εξάρτυση για να απομακρύνουν από τις ράγες άνδρα που αντιστεκόταν με όλη του τη δύναμη. Δίπλα του πεσμένη στο έδαφος βρισκόταν η γυναίκα του, η οποία κρατούσε κλαίγοντας στα χέρια το μωρό τους.

Άλλοι πρόσφυγες πιάστηκαν από την εξωτερική πλευρά των παραθύρων φωνάζοντας «όχι καταυλισμός», «όχι καταυλισμός».

Άλλο ένα τρένο αναχώρησε από τον σταθμό της Βουδαπέστης το μεσημέρι της Πέμπτης με περίπου εκατό πρόσφυγες, καθώς και αστυνομικούς που φορούσαν κράνη, επισήμως με προορισμό την πόλη Γκιόρ, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη και κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Περίπου 1.000 μετανάστες παρέμεναν αποκλεισμένοι το μεσημέρι στον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με τον εθελοντή Μάρτον Μπιζτράι, ο οποίος εργάζεται στην υποδοχή των προσφύγων στον σταθμό, η αναχώρηση των τρένων έχει σκοπό να παγιδεύσει τους πρόσφυγες.

«Νομίζω πως είναι ένα κόλπο της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της εταιρίας σιδηροδρόμων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Θέλουν απλώς να τους τους διώξουν από εδώ και να τους στείλουν σε καταυλισμούς. Είναι πολύ κυνικό» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024