Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τη Βιέννη αναχώρησαν τα τρένα προσφύγων μετά το «στοπ» στα σύνορα

Για τη Βιέννη αναχώρησαν τα τρένα προσφύγων μετά το «στοπ» στα σύνορα

Για τη Βιέννη αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας τέσσερα τρένα με εκατοντάδες πρόσφυγες που παρέμειναν ακινητοποιημένα για ελέγχους επί ώρες στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα αφότου επετράπη η αναχώρησή τους από τη Βουδαπέστη. Την ίδια ώρα, τεράστια μποτιλιαρίσματα οχημάτων σημειώνονται στη μεθόριο, καθώς η Αυστρία έχει ενισχύσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών μετά το σοκ με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες σε φορτηγό. Κοινό μέτωπο κατά των ποσοστώσεων οργανώνουν Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία.

Για τη Βιέννη αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας τέσσερα τρένα με εκατοντάδες πρόσφυγες που παρέμειναν ακινητοποιημένα για ελέγχους επί ώρες στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα αφότου επετράπη η αναχώρησή τους από τη Βουδαπέστη.

Την ίδια ώρα, τεράστιο μποτιλιάρισμα οχημάτων σημειώνονται στη μεθόριο, καθώς η Αυστρία έχει ενισχύσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό διακινητών μεταναστών μετά το σοκ με τους 71 νεκρούς πρόσφυγες σε φορτηγό.

Τα τρένα στα οποία επιβαίνουν εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, ακινητοποιήθηκαν στο Χεγκιεσαλόμ της Ουγγαρίας, στα σύνορα με την Αυστρία, για τη διενέργεια ελέγχων. Ένα εκ των τρένων ήταν υπεφορτωμένο και οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι αρνήθηκαν για λόγους ασφαλείας να επιτρέψουν την είσοδό του.

Εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας ανέφερε ότι στα σύνορα ελέγχεται εάν οι πρόσφυγες έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ουγγαρία και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταδίδει το Reuters.

Θα σταλούν πίσω στη Βουδαπέστη, όπου πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, να εξετασθεί ο φάκελός τους.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμείνουν στην Αυστρία για διάστημα δύο εβδομάδων, έως ότου αποφασίσουν εάν θέλουν να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου εκεί. Και όσοι δεν το επιθυμούν θα οδηγήθουν στην τελευταία χώρα ενδιάμεσο σταθμό.

Ομάδα 50 έως 60 προσφύγων έφθασε, εν τω μεταξύ, με τρένο μέσω Αυστρίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου όπου γίνεται καταγραφή των στοιχείων τους.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι ουγγρικές Αρχές επέτρεψαν την αναχώρηση προσφύγων που παρέμειναν επί μέρες «εγκλωβισμένοι» στον σταθμό που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί.

«Όχι, δεν υπάρχουν ειδικά τρένα» ανέφερε με καταχώρισή του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει να καταγράφονται και να ζητούν άσυλο εκεί» επισήμανε.

Η Αυστρία έχει ενισχύσει ταυτόχρονα από τη Δευτέρα τους ελέγχους στα ανατολικά της σύνορα, μετά τον εντοπισμό την περασμένη Πέμπτη των σορών 71 προσφύγων μέσα σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, το οποίο είχε περάσει μέσω Ουγγαρίας.

Ηδη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα των αυξημένων μέτρων, οι Αρχές σταμάτησαν στα σύνορα 200 πρόσφυγες και πέντε διακινητές.

Λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο Μ1 που οδηγεί στην Ουγγαρία σε μήκος μέχρι 30 χιλιομέτρων. Η Αυστρία συνορεύει στα ανατολικά με την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Κοινό μέτωπο κατά των ποσοστώσεων

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή και θα συμμετάσχουν η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Σλοβακία και Τσεχία ελπίζουν να διαμορφώσουν μια κοινή στάση με την Ουγγαρία και την Πολωνία αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα απορρίπτουν οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των μεταναστών, δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα προσκάλεσε τους ομολόγους του στη συνάντηση που ανακοίνωσε ο σλοβάκος Φίτσο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι πιθανότατα μια σκληροπυρηνική στάση στο θέμα, την οποία οι κεντροευρωπαϊκές χώρες θα υιοθετήσουν κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν μπλοκάρει προτάσεις των Βρυξελλών για την αποδοχή εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Από τότε όμως οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών να υποδεχθούν πρόσφυγες υπολείπονται των αναγκών.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έχει χαρακτηρίσει τη στάση τους «σκανδαλώδη».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Φίτσο τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί δεσμευτικές ποσοστώσεις.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε ποσοστώσεις. Αν υιοθετηθεί ένας μηχανισμος αυτόματης αναδιανομής μεταναστών, τότε θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα έχουμε 100.000 ανθρώπους από τον αραβικό κόσμο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα ήθελα να έχει η Σλοβακία» δήλωσε ο Φίτσο σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται και αυτό που είναι μέσα στις δυνατότητές μας για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια, διαχωρίζοντάς τους από τους οικονομικούς μετανάστες» πρόσθεσε.

Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να απορρίψει τις ποσοστώσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, δεδομένου ότι η ΕΕ στάθηκε ανίκανη να το κάνει. «Η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να φροντίσει τα σύνορά της μόνη της, θα πρέπει να απελαύνει παράνομους μεταναστες, ακόμη και χρησιμοποιώντας τον στρατό, αν χρειασθεί» δήλωσε ο Ζέμαν.

Ο Φίτσο δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης και επέκρινε τη δυτικη υποστήριξη αντιπολιτευόμενων οργανώσεων στη Συρία και τη Λιβύη, λέγοντας πως τροφοδότησε τους εμφύλιους πολέμους εκεί και συνεπώς την έξοδο τόσο πολλών ανθρώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024