Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Έτοιμοι για Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά όχι ακόμη

Μέρκελ: Έτοιμοι για Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αλλά όχι ακόμη

Εν μέσω του ατέλειωτου δράματος στα νερά της Μεσογείου και του θανάτου-σοκ προσφύγων από ασφυξία σε φορτηγό στην Αυστρία, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, όμως προσθέτει πως η σύνοδος θα είχε νόημα -υπό την έννοια της επικύρωσης αποφάσεων- όταν ολοκληρωθεί η εντατική προσπάθεια που καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή οι υπουργοί Εσωτερικών προς εξεύρεση λύσεων.

Εν μέσω του ατέλειωτου δράματος στα νερά της Μεσογείου και του θανάτου-σοκ προσφύγων από ασφυξία σε φορτηγό στην Αυστρία, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση, όμως προσθέτει πως η σύνοδος θα είχε νόημα -υπό την έννοια της επικύρωσης απόφασης- όταν ολοκληρωθεί η εντατική προσπάθεια που καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή οι υπουργοί Εσωτερικών προς εξεύρεση λύσεων.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι έτοιμοι να συναντηθούν εάν η προκαταρκτική εργασία ολοκληρωθεί και εάν καταστεί απαραίτητη η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο Βερολίνο.

«Λαμβάνουν ήδη χώρα πολύ εντατικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το ζήτημα» ανέφερε σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής θα είχε νόημα εάν επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις από τους ηγέτες αφότου οι υπουργοί Εσωτερικών ολοκληρώσουν την εργασία τους.

«Υπάρχει ευτυχώς ήδη ένα υψηλό επίπεδο συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας που μου δίνει μεγάλη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις» είπε η καγκελάριος.

Απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση με τη μαζική διέλευση χιλιάδων Σύρων από τα Βαλκάνια με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, η Γερμανία έχει αναλάβει κεντρική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης της προσφυγικής κρίσης αναστέλλοντας τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Πρακτικά ανοίγει τις πύλες της στους Σύρους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο, σταματώντας τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η κίνηση του Βερολίνου προσθέτει περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, οι οποίες χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο 1990 ως νομική βάση για να αρνηθούν να αναλάβουν μερίδιο στην κατανομή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που συρρέουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν τον πόλεμο, την καταστολή και την πείνα.

Οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα κοινό κάλεσμα για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου και την ίση κατανομή των προσφύγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024