Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Σπάνια συνύπαρξη της Αντιπολίτευσης έφεραν οι καταγγελίες για νοθεία

Αργεντινή: Σπάνια συνύπαρξη της Αντιπολίτευσης έφεραν οι καταγγελίες για νοθεία

Οι καταγγελίες για νοθεία στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στην επαρχία Τουκουμάν της Αργεντινής προκάλεσαν κάτι σπάνιο για τα πολιτικά ήθη της χώρας: σχεδόν όλη η Αντιπολίτευση εμφανίστηκε ενωμένη, τουλάχιστον στους φωτογραφικούς φακούς, ζητώντας από τους περονιστές που κυβερνούν να εγγυηθούν το αδιάβλητο των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Οι καταγγελίες για νοθεία στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στην επαρχία Τουκουμάν της Αργεντινής προκάλεσαν κάτι σπάνιο για τα πολιτικά ήθη της χώρας: σχεδόν όλη η Αντιπολίτευση να εμφανιστεί ενωμένη, τουλάχιστον στους φωτογραφικούς φακούς, ζητώντας από τους περονιστές που κυβερνούν να εγγυηθούν το αδιάβλητο των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.
{{{ map }}}
Για την ιστορία, η εκλογική διαδικασία στη μικροσκοπική (αλλά με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος) επαρχία του Τουκουμάν ήταν επεισοδιακή. Ο υποψήφιος των περονιστών Χουάν Μανσούρ επικράτησε με 54%, ωστόσο, ο υποψήφιος της Αντιπολίτευσης Χοσέ Κάνο (με 40%) κατήγγειλε νοθεία και παρατυπίες.

Πράγματι, αρκετές κάλπες παραδόθηκαν στην πυρά, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για πιο «παραδοσιακές πελατειακές μεθόδους» προκειμένου οι φτωχότεροι να φτάσουν μέχρι την κάλπη.

Ακολούθησαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες η Αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα.

Οι εικόνες που μεταδίδονταν ζωντανά στις τηλεοράσεις, έφεραν στη μνήμη τις τραυματικές εμπειρίες από τα αιματηρά επεισόδια του 2001, όταν η Αργεντινή χρεοκοπούσε και ο τότε πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα εγκατέλειπε με ελικόπτερο το προεδρικό μέγαρο…

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς τον Οκτώβριο θα εκλέξει νέο πρόεδρο, βάζοντας τέλος σε 12 έτη κυριαρχίας του ζεύγους Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2015).

Οι δύο ηγέτες διαμόρφωσαν την δική τους εκδοχή περονισμού, γνωστή ως «Κιρσνερισμός», η οποία τώρα αναζητά τη συνέχεια στο πρόσωπο του Ντανιέλ Σιόλι.

Οι προκριματικές εκλογές που έγιναν τον Αύγουστο έδειξαν ότι στην κάλπη των προεδρικών δεν είναι δεδομένη η νίκη του διαδόχου Σιόλι. Μπορεί μεν να συγκέντρωσε 38%, ωστόσο, η διαφορά του από τον δεξιό Μαουρίσιο Μάκρι δεν ξεπερνά το 7%. Και εφόσον -όπως όλα δείχνουν- χρειαστεί και δεύτερος γύρος για πρόεδρο, όλα μπορούν να συμβούν.

* Για την ιστορία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών δεν είναι απαραίτητος, αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει στο πρώτο γύρο άνω του 50%, ή τουλάχιστον 45% ή τουλάχιστον 40% με τη διαφορά του από τον δεύτερο να είναι διψήφια.

Με αφορμή τα γεγονότα στο Τουκουμάν, οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ζητήσουν καθαρές εκλογές. Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως γίνεται ήδη στο Μπουένος Αϊρες, ωστόσο, ο χρόνος μάλλον δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.

Μαζί φωτογραφήθηκαν ο δεξιός Μαουρίσιο Μάκρι (στις προκριματικές έλαβε 30%), με τον περονιστή αντάρτη Σέρχιο Μάσα (ήρθε τρίτος με 20%), την σοσιαλίστρια Μαργαρίτα Στολμπίσερ (έλαβε 3,5%) και τον ριζοσπάστη Ερνέστο Σανς. Μαζί τους και ο ηττημένος στο Τουκουμάν, Χοσέ Κάνο.

Φυσικά, η παρουσία τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν περισσότερο συμβολική, δεδομένου ότι στις εκλογές κατεβαίνουν χωριστά. Τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Σχόλια για το όλο θέμα έγιναν από τους περονιστές. Ο ίδιος ο Ντανιέλ Σιόλι που διεκδικεί την προεδρία υποβάθμισε τα γεγονότα και κάλεσε τους αντιπάλους να μάθουν να χάνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες. Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2009, όταν ο σύζυγός της (τέως πρόεδρος) επιχείρησε να επανέλθει στην πολιτική ως βουλευτής. Ηττήθηκε στις εκλογές από τον Σέρχιο Μάσα που σήμερα διεκδικεί την προεδρία.

«Τότε εκείνος βγήκε και αναγνώρισε την ήττα του. Ας μάθουν και εκείνοι να σέβονται τις νίκες μας» κατέληξε.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024