Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανοί στρατιώτες εκτός υπηρεσίας εξουδετέρωσαν τον ένοπλο στη Γαλλία

Αμερικανοί στρατιώτες εκτός υπηρεσίας εξουδετέρωσαν τον ένοπλο στη Γαλλία

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό πυροβολισμών σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Παρίσι. Τον ένοπλο -ο οποίος έφερε Καλάσνικοφ- φέρεται να εξουδετέρωσαν τέσσερις επιβάτες, οι τρεις εκ των οποίων ήταν αμερικανοί στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης, ένας 26χρονος μαροκινής καταγωγής, ήταν γνωστός στις Αρχές και είχε επισκεφθεί τη Συρία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έκανε, μάλιστα, λόγο για πιθανές «σχέσεις με ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα», λέγοντας ότι ο δράστης ίσως να είναι ο άνδρας για τον οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ισπανικές Αρχές το 2014.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό πυροβολισμών σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι. Τον ένοπλο -ο οποίος έφερε Καλάσνικοφ και φέρεται να είχε επισκεφθεί τη Συρία – εξουδετέρωσαν τέσσερις επιβάτες, οι τρεις εκ των οποίων ήταν αμερικανοί στρατιώτες εκτός υπηρεσίας.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανάμεσά τους και ένας από τους Αμερικανούς, ο οποίος φέρει «σοβαρά τραύματα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ. Διευκρίνισε πάντως ότι ο πρώτος που αντέδρασε στο τρένο ήταν «γάλλος ταξιδιώτης».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί τις επόμενες μέρες στα Ηλύσια Πεδία τους επιβάτες που ακινητοποίησαν το δράστη, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τους δύο αμερικανούς «ήρωες».

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του για το κουράγιο και τη γρήγορη αντίδραση αρκετών επιβατών, ανάμεσά τους αμερικανών στρατιωτών, που ανιδιοτελώς εξουδετέρωσαν τον δράστη» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ηρωικές πράξεις τους μπορεί να εμπόδισαν μία μεγαλύτερη τραγωδία» σημείωσε.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε το θάρρος των επιβατών και σημείωσε ότι «έδειξαν εξαιρετική γενναιότητα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χωρίς την ψυχραιμία τους μπορεί να ήμασταν αντιμέτωποι με ένα τρομερό περιστατικό».

Στην επίθεση τραυματίστηκε ο αμερικανός Σπένσερ Στόουν, ο οποίος ταξίδευε μαζί με τον (ελληνικής καταγωγής) Άλεκ Σκαρλάτος από το Όρεγκον. Μαζί τους ήταν ο παιδικός τους φίλος, Άντονι Σάντλερ.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και ακούσαμε το τζάμι να σπάει πίσω μας και είδαμε έναν υπάλληλο του τρένου να τρέχει δίπλα μας, στον διάδρομο» είπε ο Σάντλερ, περιγράφοντας τις σκηνές πανικού. «Στη συνέχεια, είδαμε έναν ένοπλο να μπαίνει στο βαγόνι κρατώντας ένα αυτόματο όπλο» αφηγείται ο Σάντλερ.

«Την ώρα που το όπλιζε για να πυροβολήσει, ο Άλεκ φώναξε: «Σπένσερ, πήγαινε!» και ο Σπένσερ έτρεξε στον διάδρομο» είπε ο Σάντλερ. «Ο Σπένσερ έκανε την πρώτη επαφή, έριξε κάτω τον τύπο, ο Αλεκ του πήρε το όπλο από τα χέρια. Ο ένοππλος έβγαλε έναν χαρτοκόπτη και μαχαίρωσε τον Σπένσερ μερικές φορές. Οι τρεις μας τον δείραμε μέχρι που έπεσε αναίσθητος» λέει ο Αμερικανός.

Άλλος ένας επιβάτης βοήθησε τους αμερικανούς να τον δέσουν.

«Ο ένοπλος δεν είπε ποτέ κουβέντα» σημείωσε ο Σάντλερ.

Στην επίθεση τραυματίστηκε και ο γάλλος ηθοποιός Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Betty Blue του 1986, ο οποίος κόπηκε όταν έσπασε το τζάμι για να σημάνει τον συναγερμό.

Ο ένοπλος τελικά συνελήφθη όταν το τρένο έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης. Γάλλοι εισαγγελείς σημειώνουν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας ήταν γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι 26 ετών και κατάγεται από το Μαρόκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έκανε, μάλιστα, λόγο για πιθανές σχέσεις του υπόπτου «με ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα», σημειώνοντας, πάντως, ότι η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί με σιγουριά. Σημείωσε, πάντως, ότι ο δράστης ίσως να είναι ο άνδρας για τον οποίο οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει τη Γαλλία το 2014.

Σύμφωνα με πηγή της ισπανικής αντιτρομοκρατικής, που αρνήθηκε να κατονομάσει τον ύποπτο, ο ένοπλος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Συρία.

Η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε μάλιστα ότι η Γερμανία είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία για το ταξίδι στη Συρία.

Σύμφωνα πάντως με την Le Figaro, ο ίδιος ο δράστης δηλώνει ότι βρήκε το όπλο πεταμένο και σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για να ληστέψει τους επιβάτες, και όχι να τους σκοτώσει.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο τελευταίο βαγόνι του τρένου TGV, το οποίο μετέφερε 554 επιβάτες. Στη βαλίτσα του, ο άνδρας είχε αρκετά όπλα, ανάμεσά τους ένα Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο περίστροφο και ξυραφάκια.

Στην πόλη Αράς, ο Άντονι Σάντλερ, ο Αλεκ Σκαρλάτος και ο Κρις Νόρμαν, ένας βρετανός που βοήθησε στην εξουδετέρωση του άνδρα, έλαβαν μετάλλια ανδρείας.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024