Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
OHE: Συστάσεις προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την κατάσταση στα σύνορα

OHE: Συστάσεις προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την κατάσταση στα σύνορα

Την ανησυχία του για την χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει «χρηστή διαχείριση» των συνόρων της. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι από την ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους οδηγήσει μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Φωτορεπορτάζ...

Την ανησυχία του για την χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει «χρηστή διαχείριση» των συνόρων της.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, ο οποίος του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν στο μέλλον.

Η UNHCR κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους βοηθήσει να μεταβούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελλάδα. Αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Ένταση είχε προηγηθεί και νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να μπλοκάρουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ειδησογραφικών πρακτορείων, η ένταση ξέσπασε μεταξύ των δυνάμεων της ΠΓΔΜ που βρίσκονταν στα σύνορα και περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων. Οι μετανάστες είχαν περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, κάνοντας το πρωί αρκετές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Μεταξύ άλλων, οι αρχές της ΠΔΓΜ κάλυψαν με συρματόπλεγμα τις ράγες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Στην πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, προβλέπεται και η η ανάμειξη του στρατού για την αντιμετώπιση αυξημένων μεταναστευτικών ροών, «επιβοηθητικά» στο έργο της αστυνομίας.

Τα σύνορα άνοιξαν και οι πρώτοι πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Παρασκευής. Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά δίωρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024