Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Ανοιξαν τα σύνορα για σταδιακή διέλευση των προσφύγων, σκηνές πανικού

ΠΓΔΜ: Ανοιξαν τα σύνορα για σταδιακή διέλευση των προσφύγων, σκηνές πανικού

Τα σύνορα άνοιξαν και οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά, πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Παρασκευής. Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο. Σκηνές πανικού, με τους μετανάστες να συνωστίζονται για να περάσουν τα σύνορα.

Τα σύνορα άνοιξαν και οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Παρασκευής. Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο.

Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά περιχαρείς που μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνθηκαν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, όμως, όταν περίπου 1.000 πρόσφυγες επιχείρησαν να διαπεράσουν τις γραμμές της αστυνομίας. Περίπου δέκα άτομα φάνηκαν να λιποθυμούν στον συνωστισμό, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν. Ιατρικό προσωπικό έσπευσε να βοηθήσει.

Στην ουδέτερη ζώνη επικρατεί ηρεμία μετά την πρωινή επέμβαση συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν στη μεθοριακή πόλη Γευγελή για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Το απόγευμα στη μεθόριο επικράτησε συνωστισμός όταν οι μετανάστες ειδοποιήθηκαν ότι θα τους επιτραπεί σταδιακά να περάσουν τα σύνορα.

Μάζεψαν γρήγορα τα υπάρχοντά τους και τις σκηνές που είχαν στήσει και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο χαμηλό συρματόπλεγμα μήκους 200-300 μέτρων που έχει στήσει η αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να κρατά σε απόσταση τους πρόσφυγες.

Πολλοί είναι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια ή προτάσσοντας τα παιδιά τους ζητούν από τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αστυνομία, από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα περνούν τα σύνορα περίπου 300 άτομα ανά διώρο.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός κατόπιν απόφασης του προέδρου της ΠΓΔΜ Γιόργκι Ιβάνοφ που «δίνει» στις Ένοπλες Δυνάμεις επιβοηθητικό ρόλο στο έργο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Στην περιοχή δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός.

Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικόσταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφεραν φροντίδα στους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη ρίψη των οποίων προχώρησαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ΠΓΔΜ, όπως γνωστοποίησε η οργάνωση.

«Οι ομάδες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη (ελληνική μεθόριος) παρέχουν φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τα θραύσματα από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευσε ο στρατός της ΠΓΔΜ» ανέφεραν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ ΜΙΑ, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

Ενήμερη η Κομισιόν, παρακολουθεί την κατάσταση

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αρκέστηκε να δηλώσει σχετικά με την κατάσταση και την πρωινή χρήση δακρυγόνων ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη και διερευνά τα περιστατικά.

Η Κάθριν Ρέι επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και με την επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το στάδιο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διερευνούμε τα γεγονότα» ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική στήριξη στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το περιφερειακό πρόγραμμα για τη διαχείριση μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, το οποίο ανέρχεται σε οκτώ εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα και αναμένεται να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Βιέννη και στην οποία από την πλευρά της Επιτροπής θα συμμετάσχουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς.

Το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκε την ουδέτερη ζώνη ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο φον Φος μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχο της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024