Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αίγυπτο ο Κέρι, επανέναρξη στρατηγικού διαλόγου μετά από έξι χρόνια

Στην Αίγυπτο ο Κέρι, επανέναρξη στρατηγικού διαλόγου μετά από έξι χρόνια

Στο Κάιρο βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι για την επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αίγυπτο, μετά από έξι χρόνια. Ο Κέρι δήλωσε ότι Ουάσινγκτον και Κάιρο θέτουν εκ νέου μία «ισχυρή βάση» στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τέθηκε η συμφωνία με το Ιράν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επερχόμενες εκλογές.

Στο Κάιρο βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι για την επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αίγυπτο, μετά από έξι χρόνια.

Παρά τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των αιγυπτιακών Αρχών, ο Κέρι δήλωσε ότι Ουάσινγκτον και Κάιρο θέτουν εκ νέου μία «ισχυρή βάση» στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες είχε σταματήσει με την Αραβική Άνοιξη και τις πολιτικές αναταραχές και εξελίξεις που ακολούθησαν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τέθηκε η συμφωνία με το Ιράν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επερχόμενες εκλογές.

Ο Τζον Κέρι σημείωσε είναι πολύ σημαντικό οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι «ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς», ενώ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τον διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν νωρίς το φθινόπωρο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι αυτή θα κάνει πιο ασφαλή την Αίγυπτο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το σχέδιο της Βιέννης, αν εφαρμοστεί, θα καταστήσει την Αίγυπτο και όλες τις χώρες της περιοχής πιο ασφαλείς απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο.

«Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος αναγνωρίζουν ότι το Ιράν ενεπλάκη σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει απολύτως ειρηνικό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι συζήτησε με Αιγύπτιους αξιωματούχους «την αυξημένη συνεργασία στα σύνορα» αναφορικά με το θέμα της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Σούκρι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον Κέρι, στον πρώτο στρατηγικό διάλογο που είχαν οι δύο χώρες από το 2009.

«Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήσαμε τα κοινά μας συμφέροντα σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπογράμμισα τη δέσμευση της Αιγύπτου να δίνει προσοχή σε αυτά τα ζητήματα καθώς αποτελούν τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε ο Σούκρι στη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ότι κανένας δημοσιογράφος στη χώρα του δεν κρατείται εξαιτίας των δημοσιογραφικών του δραστηριοτήτων, μια αναφορά στη συνεχιζόμενη δίκη των τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η απόφαση για τη δίκη αναβλήθηκε για ακόμα μία φορά και αναμένεται να ανακοινωθεί στις 29 Αυγούστου.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, ο Καναδός Μοχάμεντ Φαχμί, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, κατηγορούνται ότι «χάλκευσαν πληροφορίες» για να στηρίξουν το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013.

Ο Κέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού αναχωρήσει για την Ντόχα.

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των έξι μοναρχιών του Κόλπου και θα προσπαθήσει να τους καθησυχάσει για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024