Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΔΠΔ θα προσφύγει ο Αμπας για τον τραγικό θάνατο του μωρού

Στο ΔΠΔ θα προσφύγει ο Αμπας για τον τραγικό θάνατο του μωρού

«Ένα νέο έγκλημα πολέμου» κατήγγειλε την Παρασκευή ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον θάνατο του μωρού οικογένειας Παλαιστινίων, που κάηκε ζωντανό σε πυρκαγιά την οποία έβαλαν στο σπίτι της οικογένειας έποικοι.

«Ένα νέο έγκλημα πολέμου» κατήγγειλε την Παρασκευή ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον θάνατο του μωρού οικογένειας Παλαιστινίων, που κάηκε ζωντανό σε πυρκαγιά την οποία έβαλαν στο σπίτι της οικογένειας έποικοι.

«Ετοιμάζουμε αμέσως τον φάκελο που θα υποβληθεί στο ΔΠΔ και τίποτε δεν θα μας σταματήσει να καταθέσουμε προσφυγή», δήλωσε ο Αμπάς από την έδρα της προεδρίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατήγγειλε «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται καθημερινά από τους Ισραηλινούς κατά του παλαιστινιακού λαού».

Επικοινωνία Νετανιάχου – Αμπάς

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο δεν έχει συνήθως επαφές.

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου είχε καταγγείλει την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια», ένας χαρακτηρισμός που σπάνια χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο και το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων έγινε γνωστό πως ο Νετανιάχου επανέλαβε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την καταδίκη.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι θεωρούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου «πλήρως υπεύθυνη γι’ αυτό το έγκλημα πολέμου».

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

«Όλοι στο Ισραήλ έχουν σοκαριστεί απ’ αυτή την καταδικαστέα τρομοκρατική πράξη που είχε στόχο την οικογένεια Νταουάμπσεχ» είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο Αμπάς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας, έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα από τα παράθυρα – ανοιχτά λόγω της καλοκαιρινής ζέστης – δύο σπιτιών στο χωριό Ντούμα κοντά στη Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ένα από αυτά ήταν το σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ.

Στους τοίχους έγραψαν «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί», «εκδίκηση» και ζωγράφισαν ένα αστέρι του Δαυίδ προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού εβραϊκού οικισμού, του Μάαλε Εφράιμ.

Το μωρό, ο Άλι Νταουάμπσεχ, 18 μηνών, κάηκε ζωντανό. Τέσσερις συγγενείς του, ανάμεσά τους η μητέρα του Ρίχαμ, 26 ετών, ο πατέρας του Σάαντ και ο τετράχρονος αδελφός του Άχμεντ, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο και σύμφωνα με τους ισραηλινούς γιατρούς «η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Οι τρεις τους φέρουν εγκαύματα τρίτου βαθμού, η μητέρα στο 90% του σώματός της, ο πατέρας στο 80% του σώματός του και ο γιος τους Άχμεντ στο 60% του σώματός του. Νοσηλεύεται επίσης άλλος ένας τραυματίας από την επίθεση που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι ένα κοριτσάκι.

Αν και χαρακτήρισαν «τρομοκρατική» την επίθεση αυτή, ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν πολύ σπάνια, οι ισραηλινοί ηγέτες, με πρώτο τον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έπεισαν τους Παλαιστινίους οι οποίοι υπογράμμισαν ότι θεωρούν την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως υπεύθυνη» για τον θάνατο του μωρού λόγω της «ατιμωρησίας των εποίκων».

«Ο Στρατός καταδίκασε την τρομοκρατία αλλά, αν ήθελε να την κάνει να σταματήσει, θα το έκανε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάς και τον κάλεσε «να προχωρήσει πέρα από τα λόγια». «Απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση, ακόμα και εάν η εμπειρία μάς έχει διδάξει πως αυτό είναι μάταιο, να λάβει μέτρα», συνέχισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συγκλήθηκε εκτάκτως και μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. Ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι «όταν η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει τον εποικισμό, υποστηρίζει τους εξτρεμιστές», για να καλέσει ευθύς αμέσως «τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν θέση».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη μεσημεριανή προσευχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ενόψει των διαδηλώσεων, η ισραηλινή αστυνομία αναπτύχθηκε μαζικά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, κυρίως γύρω από την πλατεία των Τεμενών, η πρόσβαση στην οποία απαγορεύτηκε και πάλι στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ καθώς και κινήματα της Αριστεράς κάλεσαν σε διαδηλώσεις, ενώ η Χαμάς υποσχέθηκε «τιμωρία ανάλογη αυτού του εγκλήματος», το οποίο «καθιστά τους στρατιώτες του κατοχικού Στρατού και τους εποίκους θεμιτούς στόχους παντού».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλάντενοφ δήλωσε «εξοργισμένος» από την επίθεση. Η Ιορδανία καταδίκασε ένα «απεχθές έγκλημα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε γυρίσει την πλάτη στην ειρήνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024