Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ταλιμπάν επιβεβαιώνουν τον θάνατο του ηγέτη τους

Οι Ταλιμπάν επιβεβαιώνουν τον θάνατο του ηγέτη τους

Ο μουλάς Ομάρ είναι νεκρός. Μετά τις αφγανικές Αρχές, την είδηση του θανάτου του επιβεβαιώνουν και οι Ταλιμπάν. Ο ηγέτης τους πέθανε από «ασθένεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ούτε το πότε ούτε και το ποιος τον διαδέχτηκε στην ηγεσία.

Ο μουλάς Ομάρ είναι νεκρός. Μετά τις αφγανικές Αρχές, την είδηση του θανάτου του επιβεβαιώνουν και οι Ταλιμπάν. Ο ηγέτης τους πέθανε από «ασθένεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ούτε το πότε ούτε και το ποιος τον διαδέχτηκε στην ηγεσία.

«Η διοίκηση του Ισλαμικού Εμιράτου και η οικογένεια του μουλά Ομάρ ανακοινώνουν τον θάνατο από ασθένεια του ιδρυτή και ηγέτη»των Ταλιμπάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα το πρωί, οι Ταλιμπάν τηρούσαν σιγήν ιχθύος τόσο για την είδηση του θανάτου του μουλά Ομάρ – η οποία είχε διαρρεύσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες 24 ώρες – όσο και για τον νέο γύρο συνομιλιών με την Καμπούλ, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί έως το τέλος της βδομάδας.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της οργάνωσης ωστόσο οι Ταλιμπάν είχαν ήδη τον διάδοχο την Τετάρτη το βράδυ. Πρόκειται για τον μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, αναφέρουν.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των αφγανικών Αρχών την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την οποία ο ανώτατος ηγέτης τους πέθανε πριν από δύο χρόνια σε νοσοκομείο στο Καράτσι του Πακιστάν.

Μετά την εισβολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, και την πτώση των Ταλιμπάν, φήμες έκαναν συχνά λόγο για θάνατο του μουλά Όμαρ, ο οποίος, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε βρει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.

Οι αφγανικές Αρχές κατηγορούν από καιρό το Πακιστάν ότι καθοδηγεί από μακριά τους Ταλιμπάν, που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των αφγανών συμμάχων τους, ή ότι «κρατά στο χέρι» στελέχη των Ταλιμπάν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε μία στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη για την Ισλαμαμπάντ.

Στις αρχές Ιουλίου ωστόσο, το Πακιστάν διοργάνωσε στο Μουρέ, στο τουριστικό θέρετρο στους λόφους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, μία πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη των Ταλιμπάν και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Καμπούλ προκειμένου να δρομολογήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αμφότερες πακιστανικές και αφγανικές πηγές είχαν ανακοίνωσαν την έναρξη, την Παρασκευή, ενός νέου γύρου συνομιλιών, στη διάρκεια του οποίου αναμενόταν να συζητηθεί το ακανθώδες θέμα μίας κατάπαυσης του πυρός. Η ανακοίνωση όμως του θανάτου του μουλά Όμαρ είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των συνομιλιών, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024