Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ

Αφγανιστάν: Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ

Νεκρός είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αφγανικό προεδρικό μέγαρο. Αν και από το στρατόπεδο των Ταλιμπάν δεν επιβεβαιώνεται η είδηση, η αφγανική κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο μουλά Ομάρ πέθανε πριν από δύο χρόνια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως οι πληροφορίες είναι «αξιόπιστες».

Νεκρός είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αφγανικό προεδρικό μέγαρο. Αν και από το στρατόπεδο των Ταλιμπάν δεν επιβεβαιώνεται η είδηση, η αφγανική κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο μουλά Ομάρ πέθανε πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση, βασισμένη πάνω σε αξιόπιστες πληροφορίες, επιβεβαιώνει ότι ο μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ηγέτης των Ταλιμπάν, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2013 στο Πακιστάν» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πιστεύει ότι οι βάσεις για την ειρήνη στο Αφγανιστάν υπάρχουν τώρα περισσότερο από ποτέ και καλεί όλες τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία» σημείωσε το Προεδρικό Μέγαρο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις πληροφορίες και ότι τις θεωρούν «αξιόπιστες». Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν εάν είναι αληθινές.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον θάνατο του Όμαρ.

Ο Κάρι Γιούσεφ Αχμαντί δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι διαθέτει πληροφορίες βάση των οποίων ο «Μουλάς Όμαρ είναι ζωντανός και ηγείται του κινήματος».

Είναι γεγονός ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές θανάτου του ηγέτη των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη ωστόσο είναι η πρώτη που επιβεβαιώνεται, ανώνυμα μέχρι στιγμής, από ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο μουλά Ομάρ οδήγησε τους Ταλιμπάν στη νίκη επί του αντίπαλων αφγανικών πολιτοφυλακών στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Η συμμαχία του με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν πυροδότησε στη συνέχεια την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Εκτοτε, ο Μουλά Ομάρ έχει επικηρυχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για 10 εκατ. δολάρια. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα αρκετά μηνύματα του ηγέτη τους. Στο τελευταίο από αυτά, στα μέσα Ιουλίου, ο μουλά Ομάρ φέρεται να εκφράζει τη στήριξή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για γραπτό κείμενο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν και όχι ηχητικό μήνυμα ή βίντεο, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες ότι ο μουλά Ομάρ είναι νεκρός.

Η νέα αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του μουλά Ομάρ ενδεχομένως να βαθύνει τον διχασμό που ήδη υπάρχει στους κόλπους των Ταλιμπάν, ανάμεσα κυρίως σε εκείνους που υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Καμπούλ κι εκείνους που επιμένουν να πολεμούν για την εξουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024