Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημη πρόσκληση Ολάντ σε Ροχανί να επισκεφθεί το Παρίσι

Επίσημη πρόσκληση Ολάντ σε Ροχανί να επισκεφθεί το Παρίσι

Πρόσκληση στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να επισκεφθεί το Παρίσι τον Νοέμβριο απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κίνηση που αναδεικνύει την εξομάλυνση των σχέσεων της Δύσης με την Τεχεράνη, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Πρόσκληση στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να επισκεφθεί το Παρίσι, τον Νοέμβριο, απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κίνηση που αναδεικνύει την εξομάλυνση των σχέσεων της Δύσης με την Τεχεράνη, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η είδηση προέκυψε από τις δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέπτεται την ιρανική πρωτεύουσα.

«Είμαι εδώ και μεταφέρω την επιστολή της επίσημης πρόσκλησης από τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της χώρας μου, προς τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να επισκεφθεί τη Γαλλία, τον Νοέμβριο» δήλωσε ο Φαμπιούς, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η επίσκεψη αυτή συνιστά την ευκαιρία για το Ιράν και τη Γαλλία να επαναπροωθήσουν τις σχέσεις τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, κυρίως του οικονομικού τομέα, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε να κάνουμε μαζί» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως στα περιφερειακά ζητήματα, υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία «έχουμε διαφορετικές θέσεις», υποδηλώνοντας τη Συρία και την Υεμένη αλλά και τη θέση του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Αργότερα την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο, τους υπουργούς Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου Μοχαμάντ Ρεζά Νεματζαντέχ και με την αντιπρόεδρο αρμόδια για το περιβάλλον Μασουμέχ Εμπτεκάρ.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τους «Έξι» επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου, έπειτα από πολυετείς διαβουλεύσεις. Η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών -εξέλιξη που εξόργισε το Ισραήλ- άνοιξε το δρόμο των ευρωπαϊκών επενδύσεων στη χώρα και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν κλείσει συμφωνίες ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στην Τεχεράνη βρίσκεται και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία την Τρίτη προανήγγειλε την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιράν για σειρά θεμάτων, όπως η ενεργειακή συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024