Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με αφορμή την ISIS, η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο Ιράκ

Με αφορμή την ISIS, η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν και θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ συνεχίζονται οι επιδρομές κατά της ISIS στη βόρεια Συρία με στόχο δημιουργία «ζώνης ασφαλείας». Τα πλήγματα συνοδεύονται από «σκούπες» στο εσωτερικό εναντίον ομάδων «ένοπλου αγώνα» -συμπαθούντες της ISIS, Κούρδους και ακροαριστερούς. «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία» λέει το PKK, ξεθάβοντας το τσεκούρι του πολέμου.

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, πέραν των επιδρομών που έχουν ξεκινήσει πλέον εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Τα πλήγματα συνοδεύονται από τις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στο εσωτερικό της Τουρκίας, που έβαλαν στο στόχαστρο κάθε είδους ομάδες «ένοπλου αγώνα» -εκτός από συμπαθούντες της ISIS, και Κούρδους και ακροαριστερές οργανώσεις- ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως αναλαμβάνει «δράση διαρκείας» σε όλα τα μέτωπα.

Η αντίδραση του PKK ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του, με το οποίο το κουρδικό κίνημα εμφανίζεται ουσιαστικά να ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου.

Οι συνομιλίες ειρηνευτικές προσέγγισης Άγκυρας και ΡΚΚ είχαν ξεκινήσει το 2012 αλλά έκτοτε έχουν παγώσει με φόντο την αμοιβαία καχυποψία.

To πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν από τουρκικά μαχητικά αποθήκες, κέντρα εφοδιασμού και διακίνησης, και κοιτώνες δυνάμεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι επιδρομές γίνονται ένα παραπάνω πλήγμα στην εύθραυστη πορεία προσέγγισης της Άγκυρας με το ΡΚΚ, που γίνονται στο περιθώριο της έναρξης επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS.

Οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν όσο υπάρχει απειλή εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το Σάββατο.

Στόχος στο συριακό μέτωπο η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας»

Μαζί με τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK, συνεχίστηκαν οι επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην άλλη πλευρά της μεθορίου με τη Συρία.

«Όταν περιοχές στη βόρεια Συρία εκκαθαριστούν από την απειλή, θα σχηματιστούν φυσικά ζώνες ασφαλείας» είπε. «Πάντοτε τασσόμασταν υπέρ των ζωνών ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία» είπε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας επίσης πως «οι εκτοπισμένοι θα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας».

Η Άγκυρα εξαρχής ζητούσε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία -από την οποία έχουν περάσει στην τουρκική πλευρά (όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός) χιλιάδες εκτοπισμένοι από το συριακό εμφύλιο.

Τις περασμένες ημέρες, υπενθυμίζεται, η Τουρκία έδωσε στις ΗΠΑ την άδεια να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντζιρλίκ για τις επιδρομές που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες εναντίον της ISIS στη Συρία. Η συμφωνία για χρήση του Ιντζιρλίκ προβλέπει ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο», όπως είχε πει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους της συνεννόησης με την Ουάσινγκτον.

Το μακελειό στο Σουρούτς την περασμένη Δευτέρα, με την σφραγίδα της ISIS, έχει αναζωπυρώσει την οργή ιδιαίτερα στην κουρδική κοινότητα της Τουρκίας για την στάση που κρατά η Άγκυρα: Είναι διαδεδομένη η «καχυποψία» πως η Άγκυρα ότι κάνει τα «στραβά μάτια» ή ακόμη και ενισχύει συγκεκαλυμμένα τους ενόπλους στη Συρία με το βλέμμα στην κουρδική YPG των βόρειων συριακών περιοχών.

Η ένταση είχε φανεί ήδη με τις αυθόρμητες διαδηλώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας, που κατέληξαν σε διάλυση υπό τους καπνούς των δακρυγόνων.

Μετά την επίθεση με τους 32 νεκρούς, η επίθεση με στόχο τους δύο αστυνομικούς στο Τζεϊλανπιλάρ την Τετάρτη, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το ΡΚΚ, ενίσχυσε την ανησυχία για αναζωπύρωση της έντασης στο Κουρδικό. Την επόμενη ημέρα, είχε ακολουθήσει δεύτερη παρόμοια επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024