Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Η Τουρκία βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Στόχους του Ισλαμικού Κράτους εντός του συριακού εδάφους βομβάρδισε η Τουρκία με φόντο το μακελειό στο Σουρούτς και τις συγκρούσεις της Πέμπτης στο Κιλίς. Η Αγκυρα ολισθαίνει πλέον σταθερά προς τον πόλεμο που διεξάγεται στη γειτονική Συρία.

Στόχους του Ισλαμικού Κράτους εντός του συριακού εδάφους βομβάρδισε η Τουρκία με φόντο το μακελειό στο Σουρούτς και τις συγκρούσεις της Πέμπτης στο Κιλίς.

Τουρκικά μαχητικά F-16 εκτόξευσαν, μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τουλάχιστον τέσσερις κατευθυνόμενους πυραύλους πλήττοντας τρεις στόχους του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν προηγουμένως εντοπιστεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές, από τον τουρκικό εναέριο κατά μήκος της μεθορίου χώρο χωρίς να εισέλθουν στη συρική επικράτεια. Η επιχείρηση της τουρκικής αεροπορίας έληξε στις 4:24, ανέφερε με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τρία μαχητικά F-16 που απογειώθηκαν από το Ντιγιάρμπακιρ.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι κατά την αεροπορική επιδρομή επλήγησαν δύο διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 τζιχαντιστές.

Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε επίσης πως δεν παραβιάστηκε ο συριακός εναέριος χώρος, και ότι θα συνεχιστεί «ο εντονότερος συντονισμός με τις συμμαχικές δυνάμεις».

Την ίδια ώρα η τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ ανοίγει για τα αμερικανικά μαχητικά που κάνουν επιδρομές σε θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως συμφωνήθηκε η χρήση της βάσης ταπό τις αμερικανικές δυνάμεις, «εντός συγκεκριμένου πλαισίου» όπως τόνισε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Της αεροπορικής επιδρομής προηγήθηκε χερσαία βραδυνή επιχείρηση από τη μεθόριο των δύο χωρών, στην επαρχία Άντεπ, από όπου ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με πυρά βαρέως πυροβολικού σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Τζεραμπλούς της Συρίας.

Την Πέμπτη εξάλλου ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους απέναντι από την τουρκική επαρχία Κίλις, όπου νωρίτερα τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο έγινε στόχος τζιχαντιστών, προερχομένων από το συριακό έδαφος. Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας επιβεβαίωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού και των τραυματισμό άλλων δύο επαγγλεματιών στρατιωτών σε επίθεση πέντε ένοπλων του Ισλαμικού Κράτους σε συνοριακό στρατιωτικό φυλάκιο στο Κιλίς.

Το μακελειό στο Σουρούτς, με την σφραγίδα της ISIS, έχει αναζωπυρώσει την οργή ιδιαίτερα στην κουρδική κοινότητα για την στάση που κρατά η Άγκυρα: Είναι διαδεδομένη η «καχυποψία» πως η Άγκυρα ότι κάνει τα «στραβά μάτια» ή ακόμη και ενισχύει συγκεκαλυμμένα τους ενόπλους στη Συρία με το βλέμμα στην κουρδική YPG των βόρειων συριακών περιοχών.

Μετά την επίθεση με τους 32 νεκρούς, η επίθεση με στόχο τους δύο αστυνομικούς στο Τζεϊλανπιλάρ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το ΡΚΚ, ενίσχυσε την ανησυχία για αναζωπύρωση της έντασης στο Κουρδικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024