Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία: Απαγορεύτηκαν όλες οι συγκεντρώσεις για τη Σρεμπρένιτσα

Σερβία: Απαγορεύτηκαν όλες οι συγκεντρώσεις για τη Σρεμπρένιτσα

Ολες τις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Βελιγράδι με αφορμή την 11η Ιουλίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της Σρεμπρένιτσας, απαγόρευσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ολες τις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Βελιγράδι με αφορμή την 11η Ιουλίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της Σρεμπρένιτσας, απαγόρευσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η σερβική Αστυνομία «έπειτα από επιχειρησιακό έλεγχο και εξέταση της κατάστασης ασφάλειας αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο έξω από τη Σερβική Βουλή».

«Προειδοποιώ εκείνους που σκέφτονται παρά την απαγόρευση να μεταβούν ότι η Αστυνομία δεν θα επιτρέψει και δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ούτε άλλες συγκεντρώσεις» υπογράμμισε ο Στεφάνοβιτς.

Η απαγόρευση ήρθε μετά την αναγγελία διάφορων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, μεταξύ των οποίων και της δράσης με τίτλο #7.000.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις αποφάσισαν να υλοποιήσουν την ιδέα του δημοσιογράφου Ντούσαν Μάσιτς και είχαν σκοπό να συγκεντρώσουν 7.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα ξάπλωναν στην πλατεία μπροστά από τη Βουλή της Σερβίας συμβολίζοντας τον αριθμό των θυμάτων της Σρεμπρένιτσας. Η εκδήλωση στηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ταυτόχρονα, το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι ανήγγειλε ότι θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των ΜΚΟ και θα συμμετάσχει στη δράση #7.000 τονίζοντας ότι τα μέλη του θα προσέλθουν με σημαίες των Τσέτνικ και τα συνθήματα «Με πίστη στον Θεό» και «Ελευθερία ή θάνατος».

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ανέφερε ότι δεν πρόκειται για αντισυγκέντρωση και προειδοποίησε ότι η Αστυνομία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εμποδίσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στις αναγγελθείσες διαμαρτυρίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας εξήγησε ότι για αύριο είχαν αναγγελθεί πέντε συγκεντρώσεις στη σερβική πρωτεύουσα με διαφορετική ώρα διεξαγωγής, από το κίνημα «Ντβέρι», το κίνημα «Ζαβέτνιτσι», την Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Σύλλογο Οικογενειών Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων του 1998-2000 και από τον πολίτη Νίκολα Άλεξιτς.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που στηρίζουν τη δράση #7.000 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου νωρίτερα εκτίμησαν ότι ενδεχόμενη απαγόρευση της εκδήλωσης θα είναι «αποκλειστικά πολιτική απόφαση».

Ο Ντούσαν Μάσιτς τόνισε ότι δέχθηκε απειλητικά μηνύματα στο κοινωνικά δίκτυα και η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ανίτα Μάτιτς είπε ότι η εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Σρεμπρένιτσας δεν είναι μέρος για πρόκληση «χάους και αναταραχών».

«Για το υπουργείο Εσωτερικών και τη σερβική Αστυνομία η ασφάλεια των πολιτών είναι σημαντική και δεν θα επιτρέψουμε χάος στους δρόμους οποιασδήποτε πόλης της Σερβίας», ανέφερε ο Στεφάνοβιτς τονίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την απαγόρευση «λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή».

Η τελετή μνήμης και για τα θύματα της Σρεμπρένιτσας και επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη γενοκτονία θα διεξαχθούν αύριο στο κοιμητήριο και μνημειακό συγκρότημα Ποτοτσάρι, στη Σρεμπρέντιτσα, στη Βοσνία, παρουσία του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024