Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Οι Έλληνες μίλησαν, ο Τσίπρας να μας εξηγήσει τι είπαν

Γιούνκερ: Οι Έλληνες μίλησαν, ο Τσίπρας να μας εξηγήσει τι είπαν

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Αθήνα «να μας εξηγήσει σε τι είπαν "όχι" οι Έλληνες», βλέποντας επίσης τη «μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας» για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γιούνκερ τάχθηκε εναντίον Grexit, κατηγόρησε την Αθήνα πως αποχώρησε από το τραπέζι ενώ φάνηκε να ρίχνει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο, λέγοντας πως «εάν απόψε βρισκόταν λύση, θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

Στην πρώτη του αντίδραση μετά το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Αθήνα και τον έλληνα πρωθυπουργό «να μας εξηγήσει σε τι είπαν «όχι» οι Έλληνες», βλέποντας επίσης τη «μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας» για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γιούνκερ τάχθηκε εναντίον Grexit, κατηγόρησε την Αθήνα πως αποχώρησε από το τραπέζι ενώ φάνηκε να ρίχνει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο, λέγοντας πως «εάν απόψε βρισκόταν λύση, θα ήταν μία απλοϊκή λύση»

Η πρώτη δημόσια αναφορά του προέδρου της Κομισιόν μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, μετά τη λιτή ανακοίνωση αφού είχαν κλείσει οι κάλπες, ήρθε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το κρίσιμο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.

«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα πως έχω εξαφανιστεί» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας. «Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, να μιλήσω επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας» εξήγησε.

«Η Κομισιόν επικρίθηκε για την στάση της και τις αναφορές της στο θέμα της Ελλάδας» είπε, δείχνοντας στη Γερμανία. «Το βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλά για την Ελλάδα» τόνισε, λέγοντας πως το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της Ευρωβουλής -«ο Σουλτς δεν είναι λακές κανενός» είπε χαρακτηριστικά, ούτε η Ευρωβουλή «χάρτινος τίγρης».

Εκφράζοντας τη δυσφορία του για τις επικρίσεις σε βάρος των αξιωματούχων της ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε: «Ορισμένοι θα ήθελαν να είναι η Κομισιόν ένα πολιτικό όργανο και να εκφράζεται πολιτικά, ενώ άλλοι θέλουν να αποτελείται από ουδέτερους υπαλλήλους υψηλού επιπέδου. Δεν είμαι ουδέτερος υπάλληλος υψηλού επιπέδου. Είμαι πολιτικός. Και το βρίσκω περίεργο ότι για τα θέματα της Ελλάδας και του μέλλοντος της ευρωζώνης, όλοι μπορούν να μιλάνε λέγοντας τη γνώμη τους και όχι ο πρόεδρος της Επιτροπής».

«Η πρόταση είχε βγει από το τραπέζι, σε τι είπατε όχι;»

«Μας λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα, και το κάνω» είπε: «Οι Έλληνες μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν, εξηγήστε μου το ερώτημα».

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε «όχι» σε μία πρόταση που δεν ήταν πια στο τραπέζι» υπογράμμισε. Ο ίδιος είχε εξηγήσει, όπως ανέφερε, στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η πρόταση εκείνη «δεν ανταποκρινόταν πλέον» στο πώς είχαν διαμορφωθεί στο ενδιάμεσο τα πράγματα.

«Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι» είπε.

«Πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας, τους μικρούς και τους μεγάλους που υπάρχουν, στην άκρη» είπε, καλώντας να αποφευχθούν «οι κορώνες». «Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η Κομισιόν «τρομοκράτης»» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δήλωση Βαρουφάκη σε γερμανική εφημερίδα την παραμονή του δημοψηφίσματος.

«Πιστεύω πως το Grexit πρέπει να αποφευχθεί, είμαι εναντίον» είπε. «Υπάρχουν κάποιοι που ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα είναι υπέρ του, αλλά είναι κάτι που δεν θέλουμε και ούτε και θα έπρεπε να θέλουμε» τόνισε.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε ξανά την Αθήνα πως αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν «εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, είπε, και -εν όψει της Συνόδου το απόγευμα- είπε πως εάν απόψε βρισκόταν λύση, «θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

Ο Γιούνκερ, το βράδυ της Κυριακής, είχε σημειώσει πως η Κομισιόν «σέβεται λαμβάνει υπόψη» την έκβαση του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως θα ξεκινούσε «συνομιλίες με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024