Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πιο ήπιος ο Ολάντ, σκληρή η Μέρκελ, αναμένουν τις προτάσεις Τσίπρα

Πιο ήπιος ο Ολάντ, σκληρή η Μέρκελ, αναμένουν τις προτάσεις Τσίπρα

Τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να καθοριστεί η στάση της Ευρωζώνης αναμένουν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας αμφότεροι ότι ο χρόνος πιέζει. Πιο διαλλακτικός ο Γάλλος πρόεδρος· τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη προγράμματος με διάρκεια για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, και μιλά για τις αξίες της ΕΕ.  Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προϋποθέσεις για νέο πρόγραμμα του ESM, λέει η Μέρκελ επαναλαμβάνοντας ότι αλληλεγγύη και ευθύνη συνδέονται και επιμένοντας ότι η τελευταία πρόταση των θεσμών ήταν γενναιόδωρη.

Τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να καθοριστεί η στάση της Ευρωζώνης αναμένουν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας αμφότεροι ότι ο χρόνος πιέζει. Πιο διαλλακτικός ο Γάλλος πρόεδρος· τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη προγράμματος με διάρκεια για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ, και μιλά για τις αξίες της ΕΕ. Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προϋποθέσεις για νέο πρόγραμμα του ESM, λέει η Μέρκελ επαναλαμβάνοντας ότι αλληλεγγύη και ευθύνη συνδέονται και επιμένοντας ότι η τελευταία πρόταση των θεσμών ήταν γενναιόδωρη.

Σε σύντομες δηλώσεις τους προς τον Τύπο έπειτα από την συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως σέβονται την ελληνική ψήφο στο δημοψήφισμα και η πόρτα παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις -όμως ο χρόνος πιέζει.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως την Τρίτη αναμένουν σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού για να διακριβωθεί πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διάρκεια για να γίνει σταθερή οικονομία και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, επισήμανε σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης πραγματοποιείται για να καθοριστεί η στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις ελληνικές προτάσεις.

«Να επισημάνω, δεν υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος» σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες. Και προσέθεσε ότι είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη που πρέπει να αναζητηθεί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση και να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι άλλες 18 χώρες -αυτή είναι η δημοκρατία, ανέφερε.

Στη σημερινή συνάντηση αναζητήθηκαν κοινά σημεία αντιμετώπισης με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε η Μέρκελ. Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή και υπ’ αυτό το νόημα πραγματοποιείται την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ESM, ανέφερε ωστόσο η καγκελάριος προσθέτοντας ότι την Τρίτη «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει πώς σκέφτεται να γίνει αυτό», πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ευημερία και ανάπτυξη.

«Ο χρόνος πιέζει» σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας πως η Ευρώπη «έχει επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα» και η τελευταία προσφορά της ήταν «γενναιόδωρη», σημειώνοντας εκ νέου πως η Ευρώπη μπορεί να κρατηθεί ακέραια εάν κάθε χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Μέρκελ και Ολάντ δεν δέχθηκαν ερωτήσεις μετά τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024