Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Business Insider: Η Ελλάδα δίδαξε ένα μάθημα στους καπιταλιστές

Την άποψη πως το τρανταχτό «όχι» που εξέφρασε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα προς τους πάσης φύσεως καπιταλιστές εκφράζει σε εκτενές του άρθρο στο Business Insider ο οικονομικός αναλυτής Τζιμ Έντουαρντς.

Την άποψη πως το τρανταχτό «όχι» που εξέφρασε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα προς τους πάσης φύσεως καπιταλιστές εκφράζει σε εκτενές του άρθρο στο Business Insider ο οικονομικός αναλυτής Τζιμ Έντουαρντς.

«Αν κάποιος πιστεύει πως η επικράτηση του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα έχει να κάνει με μια κυβέρνηση αριστερών ιδεαλιστών που παρακάμπτουν τον νόμο εκπληρώνοντας το όνειρο τους να γίνουν Τσε Γκεβάρα, κάνουν λάθος», γράφει ο αναλυτής.

«Η ψήφος του ελληνικού λαού δείχνει το πραγματικό νόημα του σύγχρονου καπιταλισμού και τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι διεθνείς χρηματαγορές» επισημαίνει ο Εντουαρντς κι εξηγεί το σκεπτικό του.

«Η θέση της Μέρκελ είναι πως η Ελλάδα έχει ένα χρέος και πρέπει να το ξεπληρώσει, καθώς ο κανόνας λέει πως ‘όταν δανείζεις κάποιον, μετά αυτός είναι υποχρεωμένος να σου επιστρέψει τα χρήματα αυτά’. Σωστό; ΛΑΘΟΣ! Δεν λειτουργούν έτσι οι αγορές: το χρέος δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντική αποπληρωμή, αλλά ένα ρίσκο που ο πιστωτής πρέπει να αναλάβει, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα πάρει πίσω τα λεφτά που δάνεισε!», τονίζει το δημοσίευμα.

«Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το ‘ρίσκο’: αν δεχτείς να αναλάβεις το ρίσκο αυτό, τότε θα πάρεις και το ‘δωράκι’ σου, που στην περίπτωση αυτή είναι ο τόκος. Όμως υπάρχει και το ρίσκο να μην λάβεις ποτέ τα χρήματα που πρόσφερες. Και η Ελλάδα μόλις κατάλαβε την μπλόφα της Γερμανίας. Γιατί έτσι ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός» συνοψίζει ο οικονομικός αναλυτής.

Μάλιστα, το άρθρο επισημαίνει πως η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος «γνώριζε πως η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το χρέος αυτό, πολύ πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά η Μέρκελ συνέχιζε να επιμένει, παρά την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ [ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους]».

«Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το ελληνικό χρέος αρχικά έπρεπε να αποπληρωθεί σε ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs. Όμως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ πήρε μια ‘αυτοκτονική’ απόφαση, καθώς το 2010 μετέφερε το χρέος αυτό από την Goldman Sachs στην πλάτη των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ» γράφει ο Εντουαρντς.

«Ο Τρισέ έκανε ένα μνημειώδες, σχεδόν παιδικό λάθος. Αν είχε αφήσει το ελληνικό χρέος στην πλάτη των μετόχων και των πελατών της Goldman Sachs, αυτή η κρίση εντός της ΕΕ θα είχε αποφευχθεί» καταλήγει το διαφωτιστικό δημοσίευμα του Business Insider.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024