Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξένα ΜΜΕ: Ελλάδα, η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει το ΔΝΤ

Ξένα ΜΜΕ: Ελλάδα, η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει το ΔΝΤ

Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι τίτλοι για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, με τίτλους όπως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» και το βλέμμα στα τηλεφωνήματα με τις Βρυξέλλες -αλλά και την ΕΚΤ. Οι δε ξένοι ρεπόρτερ που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα περιγράφουν αφ' ενός τη νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το «ναι», όπως την προηγούμενη ημέρα για το «όχι», και αφ' ετέρου μεταδίδουν πυρετωδώς τις εικόνες και το κλίμα από τις τράπεζες, τις οποίες βλέπουν σε «πολιορκία από συνταξιούχους».

Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι τίτλοι για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, με τίτλους όπως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» και το βλέμμα στα τηλεφωνήματα με τις Βρυξέλλες -αλλά και την ΕΚΤ. Οι δε ξένοι ρεπόρτερ που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα περιγράφουν αφ’ ενός τη νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το «ναι», όπως την προηγούμενη ημέρα για το «όχι», και αφ’ ετέρου μεταδίδουν πυρετωδώς τις εικόνες και το κλίμα από τις τράπεζες, τις οποίες βλέπουν σε «πολιορκία από συνταξιούχους».

«Στην Ελλάδα, ο χρόνος τελείωσε» γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, καθώς «η Ευρωζώνη απορρίπτει την παράταση, το πρόγραμμα έληξε και το ΔΝΤ λέει πως η Αθήνα βρίσκεται σε αθέτηση πληρωμών». «Η πρόταση Τσίπρα ήταν η πιο πρόσφατη ανατροπή στο ανεξέλεγκτο αδιέξοδο με τους πιστωτές και αιφνιδίασε αρκετούς στις Βρυξέλλες -κάποιοι την απέρριψαν αμέσως, άλλοι υπέθεσαν πως ήταν απόπειρά του να ενισχυθεί στο εσωτερικό πριν το δημοψήφισμα» γράφει: «Νομίζετε πως το Eurogroup θα δώσει διετές πρόγραμμα σε μία κυβέρνηση που λέει στο λαό της να απορρίψει την συμφωνία;» ρωτά διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα.

«Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ετοιμάζονται για μία πιθανώς καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η Φρανκφούρτη μπορεί να αυξήσει τα ενέχυρα που θα απαιτεί για την έκτακτη χρηματοδότηση» συνεχίζουν, λέγοντας πως «η ΕΚΤ πρόκειται να ανεβάσει την πίεση στις πολιορκημένες τράπεζες». Στα υπόλοιπα κείμενά τους, οι FT περιγράφουν πώς στο Σύνταγμα «οι υποστηρικτές του «όχι» προσπαθούν να αποφύγουν τις αναφορές στο ευρώ» ενώ στην Ουάσινγκτον πώς «οι Έλληνες ρίχνουν το ΔΝΤ σε αχαρτογράφητη περιοχή, γενόμενοι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει δόση».

Ο βρετανικός Guardian γράφει πως «η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ είναι ιστορικό πλήγμα στην Ευρωζώνη»: «Η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε μόνη της, χωρίς ρευστότητα και σχεδόν χρεοκοπημένη έπειτα από πακέτα διάσωσης πέντε χρόνων που στέγνωσαν και έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δεν πληρώνει τους πιστωτές της».

Όσον αφορά τα τηλεφωνήματα της Τρίτης, η εφημερίδα γράφει ότι «το τρενάκι συνομιλιών που άνοιγαν και έκλειναν ήταν ο πάτος των πολλών χαμηλών σημείων στο σίριαλ της πενταετούς ευρωπαϊκής κρίσης χρέους». «Ο Τσίπρας μπλόκαρε επίμονα τη συμφωνία για το τρέχον πακέτο εδώ και πέντε μήνες […] και από το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποφύγουν την ευθύνη για την πρώτη έξοδο από το ευρώ λέγοντας πως η πόρτα των συνομιλιών είναι ανοικτή -ισχυρισμός που ο Τσίπρας έθεσε σε δοκιμασία την Τρίτη, [απόπειρα] όμως που φαίνεται ότι ήρθε πολύ αργά», καταλήγει.

«Η Αθήνα δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ» γράφει η γαλλική Monde, βλέποντας την «Ελλάδα να βυθίζεται λίγο ακόμη πιο βαθιά στην κρίση». «Ελλείψει φρέσκων κεφαλαίων, η Αθήνα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ ενώ το Ταμείο από την πλευρά του, με τη μη αποπληρωμή 1,6. δισ. ευρώ, υφίσταται την υψηλότερη αθέτηση πληρωμών από μέλος του» γράφει.

Στα υπόλοιπα κείμενά της, η εφημερίδα εξετάζει τα (γνωστά) πιθανά σενάρια, γράφει πως το στρατόπεδο του «ναι» κινητοποίησε 20.000 άτομα, αναρωτιέται εάν μία στάση πληρωμών οδηγεί αυτόματα στο Grexit ενώ βλέπει το Βερολίνο να μένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα επισήμως σε χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ» γράφει από την πλευρά της η Liberation, λέγοντας πως παραμένουν ανοικτά αρκετά σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ και σημειώνοντας πως «στα μάτια αρκετών από τους πιστωτές, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα είναι «ναι» σε έξοδο από το ευρώ». Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, μόνη στα αριστερά», υποστηρίζει ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν οι Έλληνες θα υποχωρήσουν στην τρόικα, αλλά επίσης αφορά και την στάση άλλων λαών απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη».

H γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει σε σχόλιό της «γιατί έχει αποτύχει η Μέρκελ με την στρατηγική της»: Η καγκελάριος «έχει πολύ λίγο θάρρος και δείχνει πολύ μικρή συμπόνοια για να ξεπεράσει την ελληνική κρίση». Ενώ η έξοδος της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης είχε ανακουφίσει την Μέρκελ ως άλλη μία περίπτωση που κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα με τη δική της συνταγή της αλληλεγγύης με ανταλλάγματα: «Τώρα όμως, η 30η Ιουνίου είναι αδιαμφισβήτητα το οικονομικό ναδίρ στη σχεδόν δεκαετή θητεία της» γράφει η εφημερίδα.

Η συνταγή, υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν ήταν απλά δογματική λιτότητα όπως νομίζουν οι επικριτές της, αλλά ένα μείγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που θα καταπολεμούσαν τα αίτια της κρίσης. Γιατί όμως δεν πέτυχε στην Ελλάδα; «Πρώτον, ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν πολύ γρήγορος, και επιβάρυνε λανθασμένα τα χαμηλότερα στρώματα, δεύτερον ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερδιογκωμένος και γραφειοκρατικός, και τρίτον λείπουν στην Ελλάδα πυλώνες για ένα λειτουργικό κράτος (όπως αποτελεσματική φορολογική διοίκηση ή και κτηματολόγιο) χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η ανάκαμψη -κι εκεί δεν θα βοηθούσε κανένα «σχέδιο Μάρσαλ»» απαντά.

«Φταίνε όμως όχι μόνο η Μέρκελ και οι Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, αλλά και οι πολίτες -οι εδώ (Γερμανία), οι προκαταλήψεις των οποίων αποκλείουν ουσιαστική συζήτηση, και οι εκεί (Ελλάδα), που βλέπουν το κράτος είτε ως μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων είτε ως στόχο εξαπάτησης» γράφει.

«Η Αθήνα δεν πλήρωσε» γράφει -με δωρική ευθύτητα- η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται «η πρώτη χώρα του βιομηχανικού κόσμου που δεν πληρώνει δόση στο ΔΝΤ». Σε ξεχωριστό άρθρο του συνεκδότη της εφημερίδας, Χόγλκερ Στέλτσνερ, η κατάσταση προσεγγίζει μέσα από ευρύτερο πρίσμα: «Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος» γράφει, αναφερόμενος πρώτα στη γερμανική επανένωση (και την εισαγωγή του μάρκου στα πρώην ανατολικά κρατίδια) και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη.

«Και στις δύο περιπτώσεις, ο πολιτικός ενθουσιασμός έβαλε στην άκρη τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων και η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έφερε τετελεσμένα ενώ οι πολιτικοί ονειρεύονταν πως η οικονομία δεν είχε προβλήματα» γράφει ο Στέλτσνερ. Δεν φείδεται ρητορικών εξάρσεων όταν φτάνει στην Αθήνα: «Ξεδιάντροπα η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά να μετατραπεί η νομισματική ένωση σε «ένωση μεταφορών» (χρημάτων από Βορρά σε Νότο), θρασύτατα ζητούν οι σοσιαλιστές στην Αθήνα να χρηματοδοτηθεί το κράτος, παρά το ισχύον Δίκαιο, με τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ». Για να καταλήξει: «Εάν υποχωρήσει η Μέρκελ, όπως υπάρχουν φόβοι, θα επικρατήσει η πολιτική και πάνω στο Δίκαιο: Σε τι κόσμο θα ζούμε εάν δεν ισχύουν πλέον οι νόμοι;».

Το Spiegel από την πλευρά του βάζει τον επίσης λιτό τίτλο «δεν πλήρωσαν», ενώ στη ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων γράφει το πρωί της Τετάρτης ότι οι τράπεζες «πολιορκούνται από συνταξιούχους». Στο ξεχωριστό θέμα για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το περιοδικό βάζει τίτλο «υπέρ της Ευρώπης, εναντίον του Τσίπρα» ενώ στο κεντρικό άρθρο ο τίτλος είναι «Η ώρα μηδέν της Ελλάδας».

«Το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε, το πρόγραμμα διάσωσης έληξε, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο αδιέξοδη όσο φαίνεται» γράφει ο αρθρογράφος Στέφαν Κάιζερ, βλέποντας «ευκαιρία για νέα αρχή». «Τώρα έγινε: Η Ελλάδα χρεοκόπησε» γράφει, λέγοντας πως «αυτή είναι η κακή είδηση, η καλή είναι ότι δεν είναι όλα χαμένα». Συνοπτικά, το περιοδικό υποστηρίζει πως οι λίγες ημέρες μέχρι την επόμενη πληρωμή (πριν το τέλος Ιουλίου) πρέπει να αξιοποιηθούν για νέα συμφωνία χωρίς το βάρος των προηγούμενων διαπραγματεύσεων: «Η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πραγματικός συμβιβασμός: Σωστά η Ευρωζώνη επιμένει σε μεταρρυθμίσεις σε διοίκηση και σύστημα πρόνοιας, σωστά ζητά τακτοποίηση των δημοσιονομικών, αλλά για τους Έλληνες είναι απαραίτητο να υπάρξει μία προοπτική και για αυτό χρειάζεται να μειωθεί το βάρος του χρέους» γράφει.

H ισπανική El Pais γράφει πως «η Ευρώπη αρνείται να μιλήσει με την Αθήνα υπό την απειλή του δημοψηφίσματος», λέγοντας πως ο Τσίπρας «ζητά τρίτο πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ, με αναδιάρθρωση και το Eurogroup συνεδριάζει την Τετάρτη». Όσον αφορά το ΔΝΤ, γράφει πως «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει το μεγαλύτερο χρέος στον οργανισμό και η πρώτη που χάνει αποπληρωμή».

Ξεκινώντας από την ελληνική κρίση, άρθρο στην εφημερίδα αναρωτιέται για τον «χρυσό ζουρλομανδύα», κατά τον Τόμας Φρίντμαν: «Αυτό το είναι το ερώτημα στην Ελλάδα: Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι χώρες αναγκάζονται να φορέσουν έναν χρυσό ζουρλομανδύα, και αν η χώρα σου δεν έχει ήδη πάρει τα μέτρα, θα αναγκαστεί όταν συμβούν δύο πράγματα -η οικονομία βελτιωθεί και η πολιτική συρρικνωθεί». «Το πρόβλημα προκύπτει όταν η πολιτική συρρικνώνεται και η οικονομία χειροτερεύει: Ελλάδα» γράφει.

Από την πλευρά της, η ABC βάζει τον απλό τίτλο: «Η Ελλάδα μένει χωρίς φτερά» και γράφει ότι «ο κύβος ερρίφθη, η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε εντελώς άγνωστο έδαφος και, μετά την απόρριψη του αιτήματος Τσίπρα από το Eurogroup την Τρίτη, οι υπουργοί θα έχουν νέα διάσκεψη την Τετάρτη». Παράλληλα, η εφημερίδα περιγράφει «τους συνταξιούχους στις ουρές για μόνο 120 ευρώ την εβδομάδα».

Η αμερικανική Wall Street Journal γράφει το πρωί της Τετάρτης πως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» -κίνηση που, σημειώνει, «έχει άμεσα ελάχιστες πρακτικές επιπτώσεις».

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, η εφημερίδα περιγράφει «τους Έλληνες μπροστά στη θολή επιλογή μεταξύ πόνου και υπερηφάνειας»: Μιλώντας με κόσμο στους δρόμους, και αφού έχει εκτενή φωτορεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις του στο Σύνταγμα, βλέπει τους πολίτες «να ζυγίζουν την βαρύτατη επιλογή που έχουν να κάνουν μεταξύ περισσότερου οικονομικού πόνου για να μείνουν στο ευρώ ή της αβεβαιότητας να αφεθούν ξεκομμένοι».

To Bloomberg βλέπει, στον τίτλο του πρώτου θέματός του, τον «Τσίπρα υπό πίεση να υποχωρήσει την ώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» λέγοντας πως οι «ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν σημάδια από τον έλληνα πρωθυπουργό πως είναι πρόθυμος για συμβιβασμό καθώς η χώρα λυγίζει υπό τους περιορισμούς στις τράπεζες».

«Με την ελληνική κοινωνία να νιώθει τον πόνο των περιορισμών στις αναλήψεις και των συντάξεων με δόσεις, η κυβέρνηση ψάχνει την έξοδο από την οικονομική καταστροφή καθώς το πρόγραμμα διάσωσης εξέπνευσε και η χώρα μπαίνει στην ομάδα χωρών όπως το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε που αθετούν πληρωμή στον διεθνή πιστωτή έσχατης καταφυγής» γράφει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024