Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό»

«Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό»

Η ανακοίνωση του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ. Η αγωνία για το μέλλον της ευρωζώνης κορυφώνεται. Παραθέτουμε ενδεικτικά διαδικτυακά δημοσιεύματα.

Η ανακοίνωση του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ. Η αγωνία για το μέλλον της ευρωζώνης κορυφώνεται. Παραθέτουμε ενδεικτικά διαδικτυακά δημοσιεύματα.

«Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Α. Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό» (Handelsblatt) «Πως ο Α. Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο της προτάσεις των δανειστών.

Κάθε μέρα μια νέα εντυπωσιακή τροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό την απειλή πτώχευσης στις 30 Ιουλίου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δανειστές επιδιώκουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να αποφύγουν στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Όμως ο Α. Τσίπρας δεν αποδέχεται τις υπαγορεύσεις των πιστωτών για λιτότητα. Κι γι αυτό κάνει χρήση ενός τρικ. Τοποθετεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου χωρίς να έχει ακόμα πράσινο φως ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι τότε. Επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για εκβιασμό των πιστωτών από τον Α. Τσίπρα».

Ενήμερη η Α. Μέρκελ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού

Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει επικαλούμενη πληροφορίες της ότι κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Α. Μέρκελ και την ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις του. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών μιας και δίνουν βιώσιμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Συνεπώς πρέπει τώρα να αποφασίσει ο λαός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για ταπείνωση και εκβιασμό, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα ότι δεν θέλει να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που φέρει την ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην χώρα του, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει: «Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρέχεται ακριβώς για να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις. Όμως το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς καλείται τώρα ο λαός να λάβει αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο Α. Τσίπρας αποποιείται την ευθύνη και την μεταθέτει στους πολίτες».

Δημοψήφισμα σε λάθος χρόνο…

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί: «Σε περίπτωση που ο Α. Τσίπρας ήταν πολιτικός με συναίσθημα ευθύνης θα είχε δύο επιλογές: Πρώτον, τη στιγμή που θα διαπίστωνε ότι κάθε συμφωνία με την τρόικα παραβιάζει υπερβολικά τις κόκκινες γραμμές του θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές για να διασφαλίσει τη στήριξη ή όχι του ελληνικού λαού. Άφησε ωστόσο την σωστή χρονική στιγμή για μια τέτοια απόφαση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς και στη συνέχεια στις επόμενες εκλογές ή σε δημοψήφισμα να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού. Ούτως ή άλλως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν είναι ασυνήθιστη στην ΕΕ. Θυμίζουμε τα δημοψηφίσματα για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός έλεγε: «Αυτά κατάφερα να αποσπάσω στις διαπραγματεύσεις και ζητώ τώρα τη συγκατάθεσή σας».

H εφημερίδα Bild παρατηρεί: Η Ελλάδα κάνει χρήση του τελευταίου χαρτιού που της έχει απομείνει. Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα! Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την εκπνοή του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Ο εκβιασμός του Α. Τσίπρα: Αν οι δανειστές δεν ενισχύσουν την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη, τότε η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Και τότε θα χαθεί μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πια να κάνει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση ως αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια, μιας και θα παραπέμψει στο δημοψήφισμα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024