Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γαλλική κυβέρνηση στρίβει διά της ψήφου εμπιστοσύνης για τα εργασιακά

Η γαλλική κυβέρνηση στρίβει διά της ψήφου εμπιστοσύνης για τα εργασιακά

Μετά από ατελείωτες ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης του γαλλικού νόμου για τα εργασιακά και την οικονομία -τον περίφημο νόμο Μακρόν- η κυβέρνηση επέλεξε να παρακάμψει την ψηφοφορία και να προχωρήσει το νόμο με ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία δεν αναμένεται να χάσει. Η κίνηση γίνεται με φόντο το φόβο εκτεταμένης ανταρσίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ενέχει μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς συμπολιτευόμενοι βουλευτές ήδη την χαρακτηρίζουν «ομολογία αδυναμίας».

Μετά από ατελείωτες ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης του γαλλικού νόμου για τα εργασιακά και την οικονομία -τον περίφημο νόμο Μακρόν- η κυβέρνηση επέλεξε να παρακάμψει την ψηφοφορία και να προχωρήσει το νόμο με ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία δεν αναμένεται να χάσει.

Η κίνηση γίνεται με φόντο το φόβο εκτεταμένης ανταρσίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ενέχει μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς συμπολιτευόμενοι βουλευτές ήδη την χαρακτηρίζουν «ομολογία αδυναμίας».

Ο νόμος Μακρόν, που φέρει το όνομα του υπουργού Οικονομίας, προβλέπει μεταξύ άλλων άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, επιτάχυνση της διαδίκασιας απολύσεων, άνοιγμα αρκετών επαγγελμάτων, άνοιγμα υπεραστικών συγκοινωνιών στον ανταγωνισμό και πιο ευέλικτη αγορά εργασίας για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Για μήνες, οι γάλλοι βουλευτές πρώτα στις επιτροπές και μετά στην Ολομέλεια συζητήσουσαν για το νομοσχέδιο, στο οποίο τελικά έγιναν περίπου 2.000 τροποποιήσεις.

Τελικά, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέλεξε να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος: Ο νόμος δεν θα περάσει σε δεύτερη ανάγνωση από ψηφοφορία αλλά αντ’ αυτής θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο νόμο Μακρόν θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης -αυτό είναι, για τα γαλλικά ΜΜΕ, και το σκεπτικό πίσω από την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3.

Ο Βαλς υπεραμύνθηκε της κίνησης λέγοντας πως το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει χωρίς καθυστέρηση, και απέρριψε τις επικρίσεις πως είναι «πράξη αυταρχισμού», υποστηρίζοντας πως αντιθέτως είναι «πράξη αποτελεσματικότητας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024