Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νεμπράσκα: Οριστικό «όχι» στη θανατική ποινή με την παράκαμψη του κυβερνήτη

Νεμπράσκα: Οριστικό «όχι» στη θανατική ποινή με την παράκαμψη του κυβερνήτη

Την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νεμπράσκα επιβεβαίωσε η τοπική Βουλή, που είχε νωρίτερα περάσει τον σχετικό νόμο: Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης άσκησε βέτο στη νομοθεσία, όπως είχε απειλήσει, το οποίο όμως με την σειρά τους οι βουλευτές ακύρωσαν με διερευμένη πλειοψηφία. Έτσι, η Νεμπράσκα γίνεται η 19η αμερικανική πολιτεία που αποσύρει το μέτρο.

Την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νεμπράσκα επιβεβαίωσε η τοπική Βουλή, που είχε νωρίτερα περάσει τον σχετικό νόμο: Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης άσκησε βέτο στη νομοθεσία, όπως είχε απειλήσει, το οποίο όμως με την σειρά τους οι βουλευτές ακύρωσαν με διερευμένη πλειοψηφία.

Έτσι, η Νεμπράσκα γίνεται η 19η πολιτεία των ΗΠΑ, και η πρώτη ρεπουμπλικανική πολιτεία σε τέσσερις δεκαετίες, που αποσύρει το μέτρο.

Οι βουλευτές της πολιτείας είχαν ψηφίσει την περασμένη εβδομάδα νόμο που διέγραφε την θανατική ποινή από το νομικό σύστημα της Νεμπράσκα και την αντικαθιστούσε με την ισόβια κάθειρξη.

Ο νόμος είχε περάσει με 32 ψήφους έναντι 15 και στήριξη βουλευτών και από τα δύο κόμματα. Ο κυβερνήτης, ο ρεπουμπλικανός Πιτ Ρίκετς, είχε προειδοποιήσει πως θα ασκούσε βέτο στη νομοθεσία ώστε να διατηρηθεί η ποινή.

Ο Ρίκετς άσκησε βέτο την Τρίτη, το οποίο όμως η Βουλή μπορούσε να ανατρέψει με ενισχυμένη πλειοψηφία (μικρότερη από εκείνη με την οποία το αρχικό μέτρο είχε ήδη περάσει).

Αυτό και έγινε: Οι βουλευτές προχώρησαν σε ψηφοφορία για το βέτο του κυβερνήτη, και ψήφισαν με 30 έναντι 19 να το «σκοτώσουν» -με ακριβώς τόσα «ναι» όσα χρειαζόταν.

Έτσι, πλέον η Νεμπράσκα γίνεται οριστικά η πρώτη πολιτεία «κάστρο» των Ρεπουμπλικανών από το 1973 που καταργεί την εσχάτη των ποινών (μετά τη Βόρεια Ντακότα). Η τελευτία εκτέλεση στη Νεμπράσκα είχε γίνει το 1997 και οι έντεκα θανατοποινίτες στην πολιτεία πλέον μετατρέπονται σε ισοβίτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024