Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας αναλάβει η Ιαπωνία την ευθύνη για τις σκλάβες του σεξ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ας αναλάβει η Ιαπωνία την ευθύνη για τις σκλάβες του σεξ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Εκκληση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης», των χιλιάδων Ασιατισσών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απηύθυναν την Τρίτη ιάπωνες πανεπιστημιακοί.

Εκκληση στην ιαπωνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης», των χιλιάδων Ασιατισσών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απηύθυναν την Τρίτη ιάπωνες πανεπιστημιακοί.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, 16 σύλλογοι ιαπώνων επιστημόνων – μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας – καταγγέλλουν «τη σκλαβιά για σεξ», της οποίας υπήρξαν θύματα οι γυναίκες αυτές, στην πλειονότητά τους Κορεάτισσες, και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει «εντίμως» την ευθύνη.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ, είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτές που μετατράπηκαν σε “γυναίκες ανακούφισης” έπεσαν θύματα μιας αφόρητης βίας ως σκλάβες του σεξ», υπογραμμίζουν οι Ιάπωνες πανεπιστημιακοί στην ανακοίνωσή τους. «Οπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε μια καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους», σημειώνουν.

«Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε εκφώνησε προσφάτως ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά την οποία μίλησε ξανά για «τις μεγάλες τύψεις» της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, χωρίς ωστόσο να ζητήσει εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι Κινέζες και οι Κορεάτισσες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024