Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Ισοπεδώθηκαν χωριά που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Ισοπεδώθηκαν χωριά που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ

Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας βομβάρδισε τέσσερα χωριά που είχαν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Ο βομβαρδισμός διήρκεσε πολλές ώρες και τα χωριά ισοπεδώθηκαν. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο κάτοικοι που κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή δηλώνουν ότι στα χωριά είχαν κρατηθεί πολλοί όμηροι από τους ενόπλους της Μπόκο Χαράμ.

Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας βομβάρδισε την Κυριακή τέσσερα χωριά που είχαν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Ο βομβαρδισμός διήρκεσε πολλές ώρες και τα χωριά ισοπεδώθηκαν. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο κάτοικοι που κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή δηλώνουν ότι στα χωριά είχαν κρατηθεί πολλοί όμηροι από τους ενόπλους της Μπόκο Χαράμ.

Ειδικότερα, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα χωριά Ντούβου, Τζαράουα, Μαλούμ Μάτζα και Μούντου καταστράφηκαν ολοσχερώς στην επίθεση αυτή. «Είναι απίθανο να έχει επιζήσει κανείς στα χωριά αυτά, αν αναλογιστούμε τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών» ανέφερε ο Ίντρις Χασάν, από το γειτονικό χωριό Μαλαουάτζι. Ο Χασάν, μαζί με άλλους κατοίκους, έχουν καταφύγει στο Φοτόκολ, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ είχαν καταλάβει τις κοινότητες αυτές, στην Πολιτεία Μπόρνο, αφού εκδιώχθηκαν από τις πόλεις Γκόουζα και Μπάμα. Με την άφιξη των ισλαμιστών, πολλοί κάτοικοι έφυγαν στο Τσαντ και στο Καμερούν, όμως πολλοί δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

«Οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ δεν άφησαν τους ανθρώπους να φύγουν από τα χωριά, έλεγαν ότι πρέπει να μείνουν και να πεθάνουν μαζί τους» ανέφερε ο Γιαμάνι Μπούκαρ, ένας χωρικός που μπόρεσε τελικά να το σκάσει το Σάββατο από τη Τζαράουα. Όσοι κρατούνταν όμηροι από τους ισλαμιστές είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκαν μαζί τους, πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, το Παμπούλα-Κουάμντα της Πολιτείας Ανταμάουα, οι ισλαμιστές σφαγίασαν με ματσέτες δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Οι δράστες έφτασαν στο χωριό γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν ακόμη και χρησιμοποίησαν ματσέτες για να τους επιτεθούν, εξήγησε ο Μάινα Ουλαράμου.

Οι πληροφορίες για την επίθεση αυτή έγιναν γνωστές μόλις σήμερα, Δευτέρα, επειδή το χωριό είναι απομονωμένο και οι επικοινωνίες στην περιοχή ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες, αφού οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και πολλές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Η Πολιτεία Ανταμάουα είχε κηρυχθεί «απελευθερωμένη» από τους ισλαμιστές τον περασμένο Μάρτιο. Πρόσφατα όμως ορισμένα χωριά της περιοχής δέχτηκαν επιθέσεις, καθώς ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στο δάσος της Σαμπίσα, στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο, για να καταστρέψει τα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ εκεί.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή δέχτηκε επίθεση και το χωριό Γκούμπιο όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι ενώ τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024