Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία από την αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ανησυχία από την αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι θα συνεχίσουν τις περιπολίες διά αέρος και θαλάσσης στα διεθνή ύδατα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ναυτικού της Κίνας προς αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο να βγει από τον εναέριο χώρο των τεχνητών νησιών που χτίζει η ασιατική χώρα στην υπό αμφισβήτηση περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι θα συνεχίσουν τις περιπολίες διά αέρος και θαλάσσης στα διεθνή ύδατα μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ναυτικού της Κίνας προς αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο να βγει από τον εναέριο χώρο των τεχνητών νησιών που χτίζει η ασιατική χώρα στην υπό αμφισβήτηση περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Το κινεζικό ναυτικό απηύθυνε οχτώ προειδοποιήσεις στο πλήρωμα του P8-Poseidon, του πιο εξελιγμένου κατασκοπευτικού αεροπλάνου των ΗΠΑ, όταν πετούσε πάνω από την περιοχή την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, μέλη του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Όταν οι αμερικανοί πιλότοι απάντησαν λέγοντας πως το αεροπλάνο πετά σε διεθνή εναέριο χώρο, ένας κινέζος χειριστής ασυρμάτου, χάνοντας την υπομονή του, είπε, «Εδώ κινεζικό ναυτικό – φύγετε!».

Το αεροσκάφος πέταξε στο χαμηλό ύψος των 4.500 μέτρων και σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο φαίνεται να έχει πάρει λήψεις ακριβώς από πάνω από ένα τεχνητό νησί.

Το επεισόδιο, καθώς και παρόμοιες προειδοποιήσεις της Κίνας προς στρατιωτικά αεροσκάφη των Φιλιππίνων στην ίδια περιοχή υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να διασφαλίσει μια αποκλειστική στρατιωτική ζώνη γύρω από τα νησιά.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν για το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση αμερικανού αξιωματούχου την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο σκεφτόταν να στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα γύρω από τα κινεζικά νησιά.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για το επεισόδιο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία του μεγαλύτερου μέρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, την οποία διασχίζουν εμπορικά πλοία μεταφέροντας προϊόντα συνολικής αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι επίσης διεκδικούν τμήματα της Θάλασσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024