Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την επίλυση της κρίσης

ΠΓΔΜ: Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την επίλυση της κρίσης

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν την Πέμπτη οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια συνεννόησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που ταλανίζει για μια ακόμα φορά τη χώρα. Οι σύμμαχοι Γκρουέφσκι και Αχμέτι θα συνομιλήσουν με τους Ζάεβ και Θάτσι της Αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν την Πέμπτη οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια συνεννόησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που ταλανίζει για μια ακόμα φορά τη χώρα.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μέντουχ Θάτσι.

Η πρόταση που υπήρξε για να γίνει η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απορρίφθηκε από τον αρχηγό του DUI, Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου, όπως και το SDSM του Ζόραν Ζάεβ δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Πάντως, παρά την προσπάθεια συνεννόησης, η Αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του SDSM, Όλιβερ Σπάσοφσκι.

«Πρόκειται για μια μεγάλη διαδήλωση πολιτών που θα ξεπερνά κόμματα και παρατάξεις, εναντίον της βίαιης και εγκληματικής διακυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι» δήλωσε ο Σπάσοφσκι.

Η διαδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Αντιπολίτευση στον Γκρούεφσκι να παραιτηθεί και να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Ο Γκρουέφσκι δέχεται επικρίσεις, τόσο από τις γειτονικές Βουλγαρία και Αλβανία, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και ως φίλοι και εταίροι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δημοσιοποιηθείσες καταγγελίες (σ.σ. από τη μεριά της αντιπολίτευσης) περί κατάχρησης εξουσίας» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των πρέσβεων ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Την ανακοίνωση ανέγνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέις Μπέιλι, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Γκρούεφσκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024