Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Die Zeit: Η γερμανική BND στέλνει κάθε μήνα 1,3 δισ. δεδομένα στην NSA

Die Zeit: Η γερμανική BND στέλνει κάθε μήνα 1,3 δισ. δεδομένα στην NSA

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND στέλνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών δεδομένων και κειμένων κάθε μήνα στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της, που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη κλίμακα της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα κατασκοπείας, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND στέλνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών και άλλου τύπου δεδομένων κάθε μήνα στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της, που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη κλίμακα της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα κατασκοπείας, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα, από τα περίπου 220 εκατομμύρια μεταδεδομένα που συγκεντρώνει και αποθηκεύει καθημερινά η γερμανική BND, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια στέλνονται σε μηνιαία βάση στην NSA.

H εφημερίδα σημειώνει ότι κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει η NSA με αυτά τα μεταδεδομένα.

Πολλοί επικριτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι άναψε το πράσινο φως στην BND να βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα. Υποστηρίζουν επίσης ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ψέματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2013 σχετικά με την προοπτική μιας αμοιβαίας «συμφωνίας μη κατασκοπείας» μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο αρχίζει να πλήττει τη δημοτικότητα της Μέρκελ, το γραφείο της οποίας έχει την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις υπηρεσίες κατασκοπείας.

Στα δεδομένα που στέλνει η Γερμανία στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται υλικό από τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα, όπως ο χρόνος και η διάρκεια των κλήσεων, όχι όμως και το ακριβές περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δίνεται προτεραιότητα σε ακατέργαστο υλικό από ξένες επικοινωνίες που προέρχονται από ζώνες κρίσεων.

«Είναι αμφίβολο το αν η πρακτική αυτή καλύπτεται από τη γερμανική νομοθεσία» σημειώνει η Die Zeit επικαλούμενη έναν αξιωματούχο της BND που είναι αρμόδιος για την προστασία των δεδομένων.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει το δημοσίευμα. Την περασμένη εβδομάδα, πηγές των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριζαν ότι η BND δεν παρακολουθεί πλέον τη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο για λογαριασμό της NSA.

Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο.

Οι αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις που έκανε η NSA στη Γερμανία προκάλεσαν κατακραυγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024