Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι βρετανικές εκλογές και οι ανησυχίες για την Ευρώπη στον ξένο Τύπο

Οι βρετανικές εκλογές και οι ανησυχίες για την Ευρώπη στον ξένο Τύπο

Στην νίκη-έκπληξη του Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές, καθώς και στις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτή για την Ευρώπη αναφέρεται ο ξένος Τύπος. «Άσχημα νέα για την Ευρώπη» σχολιάζει το γερμανικό Der Spiegel, εκτιμώντας ότι ο Κάμερον θα εξαρτάται πολύ από τους ευρωσκεπτικιστές εντός του κόμματός του. Παρόμοια διαπίστωση κάνει και το Reuters, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για «μάχη» στην Ευρώπη.

Στην νίκη-έκπληξη του Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές, καθώς και στις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτή για την Ευρώπη αναφέρεται ο ξένος Τύπος.

Το αποτέλεσμα των σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του με τον τίτλο: «Άσχημα νέα για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα είναι και πάλι πρωθυπουργός της Βρετανίας, όμως παρ’ όλη την ξεκάθαρη νίκη του, θα είναι αποδυναμωμένος στη δεύτερη θητεία του, καθώς θα βασίζεται στην πειθαρχία των βουλευτών του. Αυτό, υπογραμμίζει το Spiegel, είναι μοιραίο για την Ευρώπη, διότι τελικά θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι ο νέος πολιτικός χάρτης της Βρετανίας δείχνει μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου στο Βορρά κυριαρχεί το SNP και στον Νότο οι εθνικιστές -έστω και αν αποσπούν μόλις δύο έδρες.

Το περιοδικό αναφέρει ότι αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι ότι η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ θα ενταθεί. Ο Κάμερον, που έχει δεσμευθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017 για το θέμα αυτό, θα πρέπει να προτιμήσει να το κάνει νωρίτερα, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει δύο χρόνια αβεβαιότητας για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί η συζήτηση για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Οι ισχυροί Σκότοι τάσσονται κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, γι’ αυτό το SNP προετοιμάζει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος με αίτημα η Βρετανία να συμφωνήσει συνολικά για την Brexit. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσίες στους Σκότους -αλλά και στους Ουαλούς, τους Άγγλους και τους Βορειοϊρλανδούς-, αν δεν θέλει να χάσει τη Σκωτία.

Τον επόμενο χρόνο, καταλήγει το Spiegel, θα παιχτεί το δράμα των δύο ενώσεων, της Βρετανικής και της Ευρωπαϊκής. Τελικά το δράμα αυτό ενδέχεται να καταλήξει μια ιστορία χωρίς τέλος. Όμως θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια ευκαιρία να ξεκαθαριστεί τελικά το συνταγματικό χάος στη Βρετανία.

«Το τέλος της ισορροπίας» είναι ο τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρεται στην ιστορική διάσταση των εκλογών, λέγοντας ότι υπάρχουν και ιστορικές ομοιότητες. Αναφέρεται στην παρόμοια εκλογική αναμέτρηση του 1993, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται εάν ο Κάμερον δεν επιτύχει την αυτοδυναμία να αντιμετωπίσει «αντάρτικο» μέσα στο κόμμα του.

Η Βρετανία ετοιμάζεται για μάχη με την Ευρώπη μετά τη νίκη-έκπληξη του Κάμερον, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον έπεισε τους βρετανούς βουλευτές να του χαρίσουν μία δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός. Τώρα πρέπει να τους πείσει να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει το πρακτορείο.

Σε σχόλιό της, η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι το θέμα της οικονομίας επρόκειτο να κυριαρχήσει στις εκλογές, αλλά αντιθέτως κυριάρχησαν συνταγματικά θέματα. «Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν η ΕΕ -και οι ευρωσκεπτικιστές πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται από τη νίκη του Κάμερον» αναφέρει η εφημερίδα.

Η νίκη των Τόρις αυξάνει τον κίνδυνο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, γράφει το πρακτορείο Reuters. «Πρόκειται ακόμα για πιθανότητα. Αλλά η πιθανότητα θα απασχολήσει τις επιχειρήσεις. Μία έξοδος θα μείωνε την πρόσβαση της Βρετανίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές της».

Το Reuters εκτιμά ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον Κάμερον, γνωρίζοντας ότι εάν αποτύχει να λάβει αυτό που ζήτησε, θα είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξει ότι η Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.

Τα ποσοστά του UKIP απασχολούν την γαλλική εφημερίδα Le Monde που σχολιάζει: «Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το UKIP τρίτο στη χώρα, αλλά σχεδόν χωρίς έδρες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024