Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Τόρις και Εργατικοί παλεύουν για κάθε ψήφο έως την τελευταία στιγμή

Βρετανία: Τόρις και Εργατικοί παλεύουν για κάθε ψήφο έως την τελευταία στιγμή

Οι αρχηγοί των βρετανικών κομμάτων και οι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια πέφτουν στη μάχη της τελευταίας ημέρας πριν τις κάλπες, παλεύοντας μέχρι και για την τελευταία ψήφο. Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τίποτε νεότερο: Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί εμφανίζονται ακόμη ισοδύναμοι και κανείς τους δεν βρίσκεται σε επίπεδα αυτοδυναμίας. Την κάλπη της Πέμπτης φαίνεται έτσι ότι θα ακολουθήσει ένα περίπλοκο μετεκλογικό πόκερ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όποιος κι αν έρθει πρώτος. Πεπεισμένη η ΕΕ για την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Οι αρχηγοί των βρετανικών κομμάτων και οι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια πέφτουν στη μάχη της τελευταίας ημέρας πριν τις κάλπες, παλεύοντας μέχρι και για την τελευταία ψήφο. Οι νεότερες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τίποτε νεότερο: Οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί εμφανίζονται ακόμη ισοδύναμοι και κανείς τους δεν βρίσκεται σε επίπεδα αυτοδυναμίας.

Την κάλπη της Πέμπτης φαίνεται έτσι ότι θα ακολουθήσει ένα περίπλοκο μετεκλογικό πόκερ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όποιος κι αν έρθει πρώτος. Στα ΜΜΕ εκφράζονται ακόμη και αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση του επόμενου πρωθυπουργού εάν η ισχύς του κόμματός του είναι πολύ χαμηλή.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης, πέντε στο σύνολό τους, σηκώνουν ουσιαστικά τα χέρια ψηλά: Δύο δείχνουν ισοδύναμους τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, δύο τους Συντηρητικούς με ελάχιστο προβάδισμα και μία τους Εργατικούς μπροστά, επίσης με διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στην αμφίρροπη κάλπη έχουν υπεισέλθει διάφοροι παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση: Αφ’ ενός το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά τις «παραχωρήσεις» που σκοπεύει να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες, και αφ’ ετέρου η διαφαινόμενη έφοδος των Σκωτσέζων Εθνικιστών, που, παρά το νωπό «όχι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, θα επηρεάσει τη δυναμική σχετικά με το Εδιμβούργο.

Όπως φαίνεται από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι Τόρις και οι Εργατικοί έχουν από 33% της πρόθεσης ψήφου.

Σε όρους εδρών, αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα πλεονέκτημα περίπου δέκα βουλευτών για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν όμως να απέχουν όμως πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι οι 326 έδρες.

Οργώνοντας τη Βρετανία την παραμονή της κάλπης

Την Τετάρτη, Κάμερον και Μίλιμπαντ συνεχίζουν την περιοδεία τους σε όλη την επικράτεια ελπίζοντας πως θα πείσουν τους αναποφάσιστους για να τους δώσουν το κρίσιμο προβάδισμα.

Ο πρωθυπουργός έχει στο πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας τη βορειοδυτική Αγγλίκα, την Σκωτία και τα Μίντλαντς. Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών πηγαίνει την Τετάρτη σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, ξεκινώντας από το Λάνκασαϊρ και καταλήγοντας στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.

Τα μηνύματά τους είναι απλά: «Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά μένει ακόμη αρκετή δουλειά» λέει τις τελευταίες ημέρες ο Κάμερον. Το μήνυμα του Μίλιμπαντ είναι «να διαλέξετε είτε μεταξύ άλλης μίας πενταετίας με έναν πρωθυπουργό που βάζει πρώτα τους πλούσιους και ισχυρούς ή, εάν γίνω εγώ πρωθυπουργός, να βάλω πρώτα τους εργαζόμενους».

Το πρόγραμμα είναι εξίσου φορτωμένο και για τις ηγεσίες των υπόλοιπων κόμματων. Ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά της χώρας και θα κλείσει την Τετάρτη στην Σκωτία, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωσκεπτικιστικού UKIP θα δώσει την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στο Κεντ.

«Πεπεισμένη» η ΕΕ για την παραμονή της Βρετανίας

Τις εκλογές παρακολουθεί με αυξημένο του σύνηθους ενδιαφέρον η υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η έκβασή τους μπορεί να καθορίσει το ύψος του κινδύνου αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ: Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί αρχικά για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρώπη και στη συνέχεια δημοψήφισμα «μέσα ή έξω». Η απήχηση του UKIP μπορεί να βαρύνει στο γενικότερο κλίμα.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίστηκε πεπεισμένη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Η εκλογική μάχη της Πέμπτης είναι αμφίρροπη, σημείωσε η Μογκερίνι την Τετάρτη μιλώντας στο Πεκίνο. «Σε κάθε περίπτωση όμως, θα έλεγα πως η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, η παραμονή της στην Ένωση, είναι κάτι που δεν θα αλλάξει» είπε.

«Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η δήλωσή μου μπορεί να φαίνεται τολμηρή, όμως είμαι πεπεισμένη πως η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι μέρος του συμφέροντος της Βρετανίας, όπως και για την ΕΕ η διατήρηση της Βρετανίας ως πλήρες μέλος» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024