Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Τέξας: Ανοικτά ερωτήματα, φωτιά στη συζήτηση για το Ισλάμ

Επίθεση στο Τέξας: Ανοικτά ερωτήματα, φωτιά στη συζήτηση για το Ισλάμ

Η σκιά της ISIS πλανάται ακόμη πάνω από την έφοδο των δύο ενόπλων ισλαμιστών στο Τέξας, την ώρα που η επίθεση -χωρίς νεκρούς, πέραν των δραστών- έχει ρίξει λάδι στη φωτιά της συζήτησης για το Ισλάμ στις ΗΠΑ αλλά και την ελευθερία του λόγου. Η ισλαμοφοβική ομάδα που είχε διοργανώσει την εκδήλωση που έγινε στόχος, η AFDI, θέλει να παρουσιάσει την επίθεση ως «συνέχεια» του Παρισιού και της Κοπεγχάγης, αλλά μέχρι και το ίδιο το γαλλικό Charlie Hebdo απορρίπτει, διακριτικά, τον συσχετισμό.

Η σκιά της ISIS πλανάται ακόμη πάνω από την έφοδο των δύο ενόπλων ισλαμιστών στο Τέξας, την ώρα που η επίθεση -χωρίς νεκρούς, πέραν των δραστών- έχει ρίξει λάδι στη φωτιά της συζήτησης για το Ισλάμ στις ΗΠΑ αλλά και την ελευθερία του λόγου.

Η ισλαμοφοβική ομάδα που είχε διοργανώσει την εκδήλωση που έγινε στόχος, η AFDI, κάνει τα πάντα για να εμφανίσει την επίθεση ως «συνέχεια» του Παρισιού και της Κοπεγχάγης, αλλά μέχρι και το ίδιο το γαλλικό Charlie Hebdo απορρίπτει, διακριτικά, τον συσχετισμό.

Η έρευνα των Αρχών του Τέξας επικεντρώνεται στο παρελθόν των δύο δραστών, του 30χρονου Έλτον Σίμπσον και του 34χρονου Ναντίρ Χαμίντ Σούφι, και κυρίως τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις τους με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες.

Τα δεδομένα και τα ερωτηματικά γύρω από την επίθεση

Ο πρώτος, Αμερικανός που είχε γίνει μουσουλμάνος, βρισκόταν από το 2006 στο στόχαστρο των Αρχών και το 2010 είχε πει ψέματα σχετικά με ταξίδι που σκόπευε να κάνει στη Σομαλία με στόχο να γίνει «μαχητής του τζιχάντ».

Είχε μείνει στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και είχε μπει ξανά υπό παρακολούθηση πρόσφατα, όταν άρχισε να αναρτά ισλαμιστικά μηνύματα στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, οι Αρχές αναφέρουν πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο να προχωρήσει άμεσα σε επίθεση.

Ο δεύτερος δράστης, ο Ναντίρ Χαμίντ Σούφι, είχε αρκετά διαφορετικό προφίλ: Έμενε τον τελευταίο καιρό στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με τον Σίμπσον αλλά δεν είχε μπει ποτέ στο στόχαστρο των Αρχών. Οι δύο τους πήγαιναν στο ίδιο τζαμί, που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά ενώ ο Σίμπσον είχε τη φήμη εξωστρεφούς προσωπικότητας που τραβούσε τα βλέμματα στην τοπική μουσουλμανική κοινότητα, ο Σούφι ήταν πολύ χαμηλότερων τόνων.

Αντιτρομοκρατική και FBI παραμένουν ακόμη και σε αυτό το στάδιο πολύ επιφυλακτικές στο να κάνουν εκτιμήσεις για το κίνητρο της επίθεσης, αν και θεωρείται όλο και πιθανότερο πως οι δύο δράστες ήταν υποστηρικτές τζιχαντιστικών ομάδων.

Μερικές ώρες μετά την επίθεση, λογαριασμός στο Twitter που θεωρείται ότι συνδέεται με την ISIS (του βρετανού μέλους της Αμπού Χουσέιν Αλ Μπριτάνι) υποστήριξε ότι «δύο από τους αδελφούς μας άνοιξαν πυρ εναντίον της καλλιτεχνικής έκθεσης του προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας» οι συμμετέχοντες στην οποία «πίστευαν ότι θα βρίσκονταν στο απυρόβλητο από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους στο Τέξας».

Το ξεχωριστό ύποπτο tweet πριν την επίθεση, με το hashtag #texasattack, φαίνεται ότι ξεκίνησε από λογαριασμό που με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα αποδίδεται πιθανότατα στον Σίμπσον.

Η ευαίσθητη επίκληση της ελευθερίας του λόγου

Η έφοδος των δύο ενόπλων πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τη θέση του Ισλάμ -και το εάν είναι «ζήτημα» προσήλυτοι όπως ο Έλτον Σίμπσον- αλλά και το πάντοτε ευαίσθητο θέμα της ελευθερίας του λόγου και της επίκλησής της.

Η ομάδα που διοργάνωσε την εκδήλωση, η AFDI, είχε ιδρυθεί από την Πάμελα Γκέλερ και την έφερε στο προσκήνιο από τα «βάθη» του Διαδικτύου -ήταν μπλόγκερ που είχε ξεκινήσει με μύδρους εναντίον των μουσουλμάνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου και προειδοποιούσε για την «ισλαμοποίηση της Αμερικής» ή την «σαρία που έρχεται ύπουλα».

Η εσκεμμένη προκλητικότητα στις δημόσιες αναφορές της αντικατοπτρίζεται και στην επιθετικές αντι-ισλαμικές εκστρατείες για τις οποίες είναι γνωστή η ομάδα. Οι επικριτές της (μεταξύ των οποίων οι περισσότερες ομάδες για τα κοινωνικά δικαιώματα στον αμερικανικό Νότο) την χαρακτηρίζουν μισαλλόδοξη προβοκάτορα. Ενδεικτικά, ο οργανισμός Southern Poverty Law Center (ομάδα νομικών που είχε ιδρυθεί τη δεκαετία ’70 και μετρά αρκετές νομικές νίκες σε υποθέσεις με «άρωμα» ρατσισμού στον αμερικανικό Νότο) κατατάσσει την AFDI στις ομάδες μίσους.

Η εκδήλωση που έγινε στόχος είχε καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό Χερτ Βίλντερς και ήταν «διαγωνισμός» με σκίτσα του Μωάμεθ (η απεικόνισή του είναι βλάσφημη για τους μουσουλμάνους). Παρουσιάζοντάς την ως εκδήλωση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, η AFDI προσέφερε βραβείο 10.000 δολαρίων για το καλύτερο έργο ή σκίτσο που θα απεικόνιζε τον Μωάμεθ αλλά και «βραβείο κοινού», με έπαθλο 2.500 δολάρια.

Μετά την επίθεση, η Γκέλερ πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση με το συνηθισμένο ύφος και είπε ότι «πρώτα ήταν το Παρίσι, μετά η Κοπεγχάγη και τώρα εμείς». Επέμεινε πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσάσπιση της ελευθερίας του λόγου και ότι «είναι εξωφρενικό να κάνουμε υποχωρήσεις στην ελευθερία μας, το βασικότερο δικαίωμά μας, για να μην προσβληθούν βάρβαροι».

Αυτό δεν έπεισε, ακόμη και τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, τους επικριτές της. Ο ραββίνος Τζακ Μολίν, της Διαθρησκειακής Συμμαχίας στην Ουάσινγκτον, είπε πως «η λεγόμενη «μουσουλμανική έκθεση τέχνης» είναι κάτι που επιδέχεται κριτική ακόμη και μετά την επίθεση».

Η αναφορά της Γκέλερ δεν έμεινε απαρατήρητη ούτε στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού. Ο Ζαν-Μπατίστ Τορέ, του γαλλικού Charlie Hebdo, τόνισε πως η επίθεση στο Τέξας «δεν έχει τίποτε να κάνει» με το μακελειό στο Παρίσι.

«Πρόκειται για ένα αντι-ισλαμικό κίνημα στο Τέξας, και άρα το πρόβλημα δεν είναι καθόλου το ίδιο με το Charlie Hebdo. Εμείς επικρίνουμε όλες τις θρησκείες, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν είναι καθόλου το ίδιο» είπε.

Ο εκδότης του Charlie Hebdo Ζεράρ Μπιάρ ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος: «Εμείς δεν διοργανώνουμε διαγωνισμούς, εμείς καταπολεμούμε τον ρατσισμό και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους» είπε.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024